Maja Nygren praktiserar på Europaparlamentet i Bryssel. Foto: Tove Andersson.

"Egentligen är jag en politisk nörd"

Från Umeå till Göteborgs universitet, med en mellanlandning i Namibia och vidare rätt in i Europas hjärta. Nu praktiserar Maja Nygren i Europaparlamentet och vi har hälsat på henne.


Det ligger en lätt dimma i luften. Nästan så att man bara anar den. Den blir effektfull mot parlamentets fönsterfasader och lägger en allvarsam tyngd över hela området. Två tungt beväpnade militärer går förbi och blickar runt på det disiga torget. Väl på insidan påminner lokalen om en flygplats. De som har bråttom till diverse möten står och stampar i kön till metalldetektorerna. Maja Nygren är van vid de noggranna säkerhetskontrollerna. Hon lägger lugnt ner sin mobiltelefon i en av de mindre korgarna. Som praktikant kan man inte ta genvägar in i parlamentet, utan man får snällt packa upp sin dator och ta av sig bältet precis som de tillfälliga besökarna.

– Det brukade inte vara så svårt att ta sig in, har jag hört. Men efter attentaten i våras så har kontrollerna skärpts ordentligt.

Maja var här tidigt i morse och släppte in folk. Gäster behöver nämligen inte bara ta sig igenom kontrollerna. Utan rätt behörighet så fastnar man i en glasvestibul tills personen du ska träffa, med rätt typ av passerkort, tar sig hela vägen dit för att släppa in dig. Här räcker det alltså inte med presspass, vilket är anledningen till att det lilla rummet är ett slags förvaringsutrymme för förvirrade journalister. Om byggnadens exteriör ger uttrycket av ett oantastligt glasfort så är parlamentets lobby på tredje våningen en välkommen kontrast. Förbi springer ett dussintal barn klädda i nisseliknande utstyrslar med tomteluvor och spetsiga skor och en julgran som donerats av Österrike står och glänser. I ett rum längre bort spelas folkmusik från Balkan, där musikanter i folkdräkt blandas med ett designerklätt advokatsamfund.

Mitt i allt detta har vi Maja Nygren. Hon gör sin praktik vid parlamentet och har i fem månader arbetat hos Socialdemokraterna. För henne har livet bakom kulisserna inom den internationella politiken alltid lockat, varför vet hon egentligen inte.

– Det är inte så att min uppväxt har varit ultrapolitisk. Min familj har blivit mer politisk eftersom jag och mina systrar har velat prata politik utifrån feminismen, men egentligen så är jag nog bara en politisk nörd, skrattar Maja och rycker på axlarna.

– Typ som att en del människor älskar Manchester United och har stenkoll på deras laguppställning från 1972, eller att en del människor bara lyssnar på jazz och inget annat. Jag ser det lite mer så, bara det att mitt största intresse går både att plugga och sedan att jobba med. Det är inte alla som har sådan tur.

Men vägen till Europaparlamentets korridorer blev för Maja längre än väntat. Nyss fyllda 21 lämnade hon hemstaden Umeå för ett liv i Göteborg. Ett beslut som inte var enkelt att fatta.

– Jag hade det så himla bra i Umeå. En jättefin lägenhet nästan mitt i stan som jag delade med min bästa vän, och ett bra jobb på Volvo. Jag trivdes.

Men trots det lockade kandidatprogrammet vid Göteborgs universitet mer. För Maja var det en kombination av programmets utformning och goda rykte som gjorde att hon till slut packade väskan och flyttade till sin första lägenhet i Frölunda.

– I början gick det verkligen hur bra som helst. Jag läste statsvetenskapen precis som man skulle, hela vägen fram till uppsatsen som skulle skrivas vårterminen 2014.

Att skriva en uppsats är egentligen tänkt att vara ett terminslångt projekt. Men ibland går det inte som man har tänkt sig. Den tog henne två år att skriva färdigt.

– Först fick jag bältros. Sedan på höstterminen började jag läsa nationalekonomi och då blev det heller ingen uppsats. Vårterminen efter det åkte jag till Namibia med ett Sida-projekt. Jag var tvungen att åka till en annan världsdel i ett halvår för att slippa min pluggångest. Egentligen vet jag inte varför det blev som det blev, jag bara kunde inte tackla det.

Vi tar en kort paus där. Maja köper en kopp kaffe i lobbyns café. Klockan är runt fem, och lokalerna börjar avfolkas sånär som de välklädda herrarna vid bordet bredvid. De samtalar på italienska, skrattar och dricker vin. Bredvid dem sitter två kvinnor och diskuterar något på danska, med varsin öl och kaffekopp.

Att bli en naturlig del av detta diplomatiska Mecka är en dröm för många. Praktiken är ett första steg in i det parlamentariska maskineriet. Maja ansökte via parlamentets hemsida, skickade in arbetsprover från utbildningen och fick vara med på en telefonintervju. Men hon kände sig ändå tveksam den där kvällen hon fick mejlet från Bryssel.

– Jag ville väl inte fastna i rollen som socialdemokrat. Som statsvetare måste man ju alltid vara medveten om för- och nackdelarna med att bli förknippad med ett visst politiskt parti, säger Maja.

– Men sen kan man ju alltid trösta sig med att det just här på parlamentet inte är så himla kontroversiellt att vara sosse.

Rekryteringsstrukturen hos Socialdemokraterna är lite annorlunda än mot många andra partier – de har byggt ett eget kansli. Rutinen hos andra partier är att varje parlamentariker får egna pengar föra att anställa medarbetare, men hos sossarna läggs alla pengar i en pott och administrationen blir därmed mer gemensam. Den som rekryterade Maja heter Eva-Lena Kapanen. Hon är kanslichef och ansvarig för att hitta passande praktikanter och den som letar efter den person som hon tror lämpar sig bäst för deras organisation.

– Vi söker personer som är intresserade av att lära sig mer om hur EU fungerar, som vill få en inblick av arbetet i parlamentet och som kan ta del av det dagliga arbetet. Det kan antingen vara en del av en högskoleutbildning eller ingå som kompetensutveckling när man är anställd.

Vanligtvis tar Socialdemokraterna emot två praktikanter varje termin, men just nu är det bara Maja.

– Vi gör nu om kansliet och jag behövde helt enkelt lite tid på mig för att se till att det fanns arbetsplatser så att det räckte. I fortsättningen kommer vi ha två som vanligt.

Jag och Maja står i ännu en lobby, nu på parlamentets fjortonde våning. Långa fönsterlösa korridorer slingrar sig runt, och inredningen är nästan iögonfallande grå. Det socialdemokratiska kansliet bjuder på champagne och salta pinnar. Det diskuteras vilken svensk parlamentariker som säljer snus från sitt kontor och vem som röker inne på rummet. Två anställda firar sitt giftermål - mannen är svensk och kvinnan fransk. Det samtalas på engelska mellan de två ländernas medarbetare. Hos svenskarna skymtas det jeans och öppna kragar. Kontrasten till fransosernas skräddarsydda och sömlösa kostymer är påfallande.

Majas roll på kansliet har varit varierad – allt från att skriva rapporter till ledamöterna, gå på utskottsmöten och att vara med diskutera politiska ståndpunkter innan man fattar viktiga beslut. Mest ansvar har hon fått i Brexit-frågan.

– Det var min huvuduppgift. Om någon har haft några frågor om Brexit så har jag försökt vara så uppdaterad som möjligt. Jag har suttit och läst The Guardian och alla brittiska tidningar som finns och sedan briefat de som behöver veta mer.

Om två veckor är praktiken slut och Maja återvänder då till Göteborg för att läsa en master. Men det kommer inte bli statsvetenskap den här gången. Mycket på grund av att praktiken där bara är åtta veckor. I resten av Sverige får man ett halvår.

– Just möjligheten till att använda sina kunskaper praktiskt och lära sig genom att ställa kanske dumma frågor är otroligt viktigt. Så jag ska istället läsa en master i offentlig förvaltning.

För alla där ute som vill sitta där du sitter och göra det du gör. Vad har du för tips?

– Dels fundera själv på vilken typ av praktik man vill göra och vad som intresserar en. Det för att inte slänga ur sig ansökningar hej vilt och först på plats inse att – nej, det var ju inte regionsfrågor jag ville jobba med. Jag skulle också rekommendera att vara på ett mindre kontor, eftersom det är lättare att få en avslappnad relation med sina handledare och kollegor.

Vad hade du gjort annorlunda om du fick göra om dina studier?

Jag hade skrivit klart min uppsats i tid, och inte fått bältros. Det var en sjuk ångest att skjuta på uppsatsen i två år. Men samtidigt, hade jag gjort allt rätt så hade jag kanske aldrig hamnat här.

 

Text och bild: Tove Andersson

Maja Nygren

Namn: Maja Nygren
Ålder: 26
Uppväxtort: Umeå
Bostadsort: Bryssel
Utbildning: Kandidatexamen i statsvetarprogrammet vid Göteborgs Universitet
Gör: Praktikant hos Socialdemokraterna vid Europaparlamentet i Bryssel

Så jobbar EU för Europas studenter

I parlamentet finns det 24 officiella språk till vilka alla sessioner och debatter ska kunna översättas till. Med dessa språk följer lika många kulturer, och att ta hänsyn till alla 28 medlemsländers (27 om man räknar bort Storbritannien) traditioner är inte alltid ett lätt jobb.

Innan den så kallade Bolognaprocessen drog igång 1999 var det komplicerat att studera utomlands. Det var svårt att jämföra betygsskalorna mellan länder och ibland gick det så långt att någon som läst tre år i sitt hemland bara fick ett år tillgodoräknat i det nya landets system. Då inleddes standardiseringsprojektet i Bologna och vi i Sverige började tala om en grundnivå och en avancerad nivå på våra högre studier.

Idag är 45 länder anslutna till det europeiska samarbetet och en kandidatexamen från ett universitet i Danmark är nu lika mycket värd som en från Spanien.

Oavsett om man är för eller emot Europas fria rörlighet så nyttjas den bland annat av studenter vid universitet och högskolor i ett Erasmusutbyte. Sedan 1987 har över 3,3 miljoner studenter läst åtminstone en utbytestermin vid en skola i ett annat land.

Text och bild: Tove Andersson

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se