Foto: Violetta Kovacka.

Studentröster om djurförsök vid GU

 Varje år genomförs tusentals djurförsök i olika forskningsprojekt på Göteborgs universitet i syfte att ta fram nya behandlingsmetoder och mediciner. Något som upprör och anses oetiskt av vissa, men är oundvikligt och nödvändigt enligt andra. Men vad tycker studenterna vid GU? Vi har gett oss ut till institutionerna för att ta reda på det.

Frågorna som ställdes:
1. Känner du till att det utförs djurförsök vid GU? 
2. Vad tänker du om det och om forskning på djur generellt?

malin grudemo IMG 7337

Malin Grudemo, 24 år, sjuksköterskeprogrammet.
1. Jag kände faktiskt inte till det och jag vet ju att det förekommer men inte att det sker så nära en själv. Det känns spontant inte så bra.
2. Jag tycker att det är förkastligt med djurförsök och att det är fel att utnyttja djur för människans vinning men det finns alltid två sidor av alla mynt. Jag använder schampo och hudvård som jag vet inte har testas på djur, men det är lite snårigt att hålla koll på sånt. Det finns företag som jobbar med dessa frågor men som ändå ägs av stora koncerner där det förekommer djurförsök.

 

rikard hallgren IMG 7408

Rikard Hallgren, 22 år, juristprogrammet.
1. Nej det visste jag inte men jag hade nog kunnat lista ut det. 
2. Det är en svår fråga, det är en avvägning mot mänskliga intressen kontra djurens. Jag tycker att det ska mycket till för att det ska vara okej, till exempel tycker jag inte alls att det är rättfärdigat att utföra kosmetiska försök. Medicinsk forskning är också en svår fråga men jag kan förstå varför. 

 

mengjioo wei IMG 6989

Mengjioo Wei, 25 år, 
masterprogram i Software engingeering.

1. Jag kände inte till det förrän nu och jag måste säga att jag är ganska förvånad eftersom att det finns en stor medvetenhet och en debatt om djurens rättigheter i Sverige. 
2. Jag förstår varför man gör det men jag tror att det är viktigt att säkerställa att det inte är allt för skadligt eller att djuren lider. Det går ju liksom inte att fråga om deras samtycke.  

 

samira lonning naji IMG 7400

Samira Lönning Naji, 29 år, juristprogrammet.
1. Nej, det visste jag faktiskt inte. Jag tycker inte att det är okej, det borde inte få förekomma alls.
2. Det är rimligt att testa och forska på den art som det gäller. Jag tror att det finns gott om människor som kan tänka sig att ställa upp i studier och försök. Jag gör själv inga aktiva val eller kollar upp om produkter jag använder är testade på djur och jag tycker egentligen inte att jag ska behöva göra det. 

 

sofie johansson IMG 7410

Sofie Johansson, 27 år, samhällsvetenskapliga miljövetarprogrammet.
1. Ja, det visste jag faktiskt. Jag läste en biologikurs på medicinareberget och under kursen fick jag berättat det för mig. 
2. Det är moraliskt komplext eftersom att det kan både rädda och skada liv. Finns det andra metoder som fungerar föredrar jag nog det. 

 

claes ankersen IMG 7328

Claes Ankersen, 26 år, sjuksköterskeprogrammet.
1Nej, det kände jag inte till och spontant tänker jag att det inte skulle ske om det inte var absolut nödvändigt för forskningen.
2. Det känns hemskt men jag tror inte att de som utför försöken är sadister. Jag gör inga speciella val i min vardag men däremot äter jag vegetariskt. 

paulin broman IMG 6984

Paulin Broman, 27 år, musiklärarprogrammet.
1. Nej, det visste jag inte och jag är lite förvånad. Jag skulle gärna vilja veta mer och om i vilket sammanhang det görs. 
2. Min första tanke är att det är oetiskt men jag tänker att de som utför försöken är väl insatta. Jag kan förstå att det i vissa fall är det enda sättet och att det känns bättre så länge det inte sker på sminkföretag. 

 

kristoffer otter IMG 7393

Kristoffer Otter, 22 år, Europaprogrammet.
1. Det kände jag inte till och hade inte heller tänkt att det sker här.
2. Jag har inget emot det om det gynnar forskning och ger oss bättre förutsättningar, i alla fall så länge det sker inom etiska ramar. 

 

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se