Att kasta sig ut

hass IMG 3787

Vi som reste med EnviroTravel 2017 är åter på svensk mark och intrycken och lärdomarna från Island börjar landa. Det var två fantastiskt roliga och lärorika veckor under vilka vi fick uppleva så mycket mer än jag kunnat drömma om!

Alltid två sidor av samma mynt

hass IMG 3787

Den oerhört roliga och intensiva veckan på Island är över och i skrivande stund åker vi färja hemåt. Vi visste redan innan att Island var ett föregångsland. 99,9 % av hushållen försörjs av förnybar energi och av den elektricitet som används på Island är ca 25 % är från geotermisk energi och ca 75 % från vattenkraft. Jag trodde att vi skulle komma till Island och bli överväldigade av hur långt före oss de är i energiomställningen som vårt hotade klimat kräver. Så blev det i viss utsträckning också, samtidigt som vi lärt oss att det alltid finns två sidor av samma mynt.

Vad kårengagemanget har gett mig

linaolofsson IMG 6041

Jag skulle vilja lyfta vinsterna med att engagera sig. Som heltidare ska du leda en hel organisation, du ska vara chef för anställda och se till att organisationens arbete går framåt. Du lär dig utveckla handlingsplaner, organisationsstruktur. Du lär dig också att argumentera, att leda en styrelse och att skriva handlingar och protokoll.

Reflektioner från förarsätet

Vi har i skrivande stund tillbringat fem heldagar på Island. Till tonerna av Monsters and Men har vi kört längs med Road 1. Naturen har skiftat mellan vulkankratrar, lavaområden täckta av enbart mossa, mineralfärgade berg och grönare områden med betande islandshästar och får. Vi har sett varma källor, upplevt geotermiska områden där svavellukten tränger sig in i bilen, karga bergsområden med snötäckta fjälltoppar, videung och lupiner som ramar in vägen. Vid mer än ett tillfälle har vi missat en avfart för att vi varit så distraherade av hur häpnadsväckande omgivningarna är.

Hållbart resande

 Tre dagar på färja; från Göteborg till Island med ett förmiddagsstopp på Färöarna. Allt detta med HaSS (Handels students for sustainability) studentdrivna projekt Enviro travel som syftar till att lära studenter om hållbarhet och sprida den kunskapen och inspirera andra. Tema: förnybar energi och hållbart resande. 

"Nu när den stora dagen kommer är jag plötsligt inte där"

Idag tar mina fantastiska klasskompisar sin examen. Jag har länge drömt om att stå där på trappan framför det mäktiga gula huset som idag är globala institutionen och skåla med lärarna. I min dröm var det alltid soligt väder och alla hade långklänning. Nu när den stora dagen kommer är jag plötsligt inte där. Istället sitter jag i min lägenhet i Mexiko City. Ibland blir det inte som en tänkt sig och ibland måste en tänka om. Jag valde att lyssna på Fleetwood Mac’s klassiker You can go your own way och den ledde mig hit. Så i dagens krönika får jag skicka med ett stort grattis till alla mina hjältar som försöker rädda världen undan miljökatastrofer och ohållbar kapitalkoncentration.

En vemodig känsla

linaolofsson IMG 6041

Juni – månaden då vi som arbetar i studentorganisationer tvingas att knyta ihop säcken. Det är en ganska vemodig känsla att lämna ett uppdrag som jag arbetat med under hela det senaste året av mitt liv.

"Som utlandsstudent tror jag det är viktigt att hela tiden vara aktiv"

Jag kom precis hem från en riktigt trög session på klättergymmet. Mina armar kändes som bly och desto mer hud jag rev upp från mina fingrar desto större blev min lust att lägga mig ner pladask på mattan och gråta. Imorgon ska jag gå upp tidigt för att vara med på ett forum kring omförhandlingarna av North American Free Trade Agreement (NAFTA). Representanter från både Kanada, USA och Mexiko kommer att närvara. Egentligen har jag sett fram emot det under en lång tid men just nu kan jag inte sluta tänka på att det är 10 timmar långt. Uppförsbacke med trasig motor. På lördag kommer jag dessutom med 99 % säkerhet att ha en förfärlig mensvärk.

Full fart på Island

GuðniJóhannesson gus

I helgen var jag och min kollega Simon på Island. Island är ett supermysigt land med massor av häftig natur och spännande upplevelser. Tyvärr såg vi inte så mycket av allt det där häftiga eftersom vi var där för att jobba. Vi åkte dit med Göteborgs universitet som har ett samarbete tillsammans med ett par andra europeiska lärosäten och i helgen träffades de i Reykjavik för att diskutera viktiga frågor. Parallellt med universitetens samarbete har det bildats ett nätverk där studenterna från de olika universiteten samlas och diskuterar studentfrågor. Detta för att komma fram med en lista på olika krav som studenterna vid de olika lärosätena vill ha av sina universitet. Lite som barnbordet på en fest ungefär. 

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se