"En hel tvåbarnsfamilj eller fyra flak öl på en moped chockar mig inte längre"


En månad har gått och att se en hel tvåbarnsfamilj eller fyra flak öl på en moped chockar mig inte längre. Jag har nästintill lärt mig att korsa gatan, även om jag varje gång funderar på om jag inte ska bli lite mer religiös för att väga upp mot det svenska systemet med trafikregler som faktiskt följs. Likaså när jag under en skogspromenad möter en illgrön huggorm med gift starkt nog att döda en människa. Ur dess mun spretar grodlår ut åt alla håll. Hur hamnade jag här?

Jag heter Elin Fondén och läser kandidatprogrammet i globala studier på Göteborgs universitet. Under sista året får vi välja på att göra praktik eller att studera i Vietnam. Beslutsångesten var lång och svår men jag insåg till sist att chansen att studera ihop med vietnameser kring utvecklingen i Vietnam inte skulle komma tillbaka. Sverige står kvar, trots allt. Utifrån samma resonemang dubblade jag min utlandsvistelse och bestämde mig för att skriva min kandidatuppsats i Mexiko. Ni kommer via spionen.se kunna följa mina äventyr med uppdateringar varje fredag.

Tid är ett egendomligt fenomen. När jag frågar vad som har hänt “där hemma” så får jag höra att skolan har börjat igen och att det har kommit lite snö. Att det är kallt. Jag skulle behöva en timmes föreläsning, åtminstone, ifall jag skulle ha en chans att sammanfatta vad jag upplevt. Och då har kursen på universitetet knappt kommit igång! Vi har haft en inledande vecka med föreläsningar kring landet, möte med svenska ambassaden och formande av research-team bestående av en svensk och en vietnamesisk student. Därefter kom det vietnamesiska nyåret, Tet, och avbröt det hela. Jag fick chansen att fira med en familj här i Hanoi och det var fantastiskt. Förutom att lära mig räkna till tio på vietnamesiska har jag nu erövrat konsten att rulla riktiga vårrullar. Ett par hundra stycken. Vi har nu haft två veckor utan schemalagd verksamhet. På söndag morgon börjar skolan klockan 03:30 med en bussresa upp till Ha Giang i norra Vietnam. Där ska vi påbörja vår fältstudie och istället studera dygnet runt. Vi följer antropologins fotspår och använder oss själva, vår sociala förmåga och våra kroppar, som främsta forskningsmetod.

Om en vecka, ska jag berätta för er om Ha Giang. Jag misstänker att den veckan också lär fyllas av en hel månads erfarenheter. Utvecklingen i Vietnam är explosionsartad, säger de. Så även för oss utbytesstudenter.

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se