SPIONEN.SE

NYHETER FÖR STUDENTER VID GÖTEBORGS UNIVERSITET

Toppnyheter

Toppnyheter

Debatt

Kultur

Läs även:

Arbetsliv

ANNONS:

Kalendern

må apr 27 @12:00
Konsten att söka stipendium
ti apr 28 @16:00
Brännbollsturnering
on apr 29 @14:00
KUBBHäng

Arbete och studier

nyheter

Kulturskatten i källaren

Kulturskatten i källaren

Första studentkårens gedigna standar måste konserveras - men pengarna finns inte.

Feature

Övervinn din tentaångest

Övervinn din tentaångest

Tentatider – för många synonymt med ångesttider. Anna Broman Norrby på Akademihälsan tipsar om hur du kan ta dig igenom ...

debatt

”Skydda studenter i krig och konflikter”

”Skydda studenter i krig och konflikter”

Skärtorsdagens attentat mot universitetet i Garissa är ett angrepp mot den högre utbildningen i världen, skriver Rebecka...

arbetsliv

Pling transport styr mot en hållbar stad

Pling transport styr mot en hållbar stad

Utbildningen på Handelshögskolan fick Thomas Röstell att vilja göra något åt samhällets miljöutmaningar.

kultur

Tidningsdöden är ett ett demokratiproblem

Tidningsdöden är ett ett demokratiproblem

Under mina år vid GU såg jag Spionen som ett redskap för att få inblick i universitetet, skriver Sandra Jönsson

ledare

Spionen ställs mot kårernas verksamhet

Spionen ställs mot kårernas verksamhet

Därför hotas tidningens existens av GU:s förslag om nytt kårstöd.

Dramatisk minskning av antalet utländska studenter


Få utländska studenter vill betala för att plugga på Göteborgs universitet. Endast 30 studenter har sökt och betalat sin terminsavgift för hösten.
– När det kom till kritan blev det inte så många, konstaterar förvaltningschef PO Rehnquist.

I höst är det första gången som studenter från länder utanför EES, så kallade free movers, måste betala för att studera i Sverige. Istället för att vara gratis kostar det nu mellan 100 000 och 192 000 kronor per år att plugga på GU. Och det märks på antagningssiffrorna. Göteborgs universitet brukar i vanliga fall ha omkring 1000 free movers, i höst blir de bara 30.
– Det kommer ju inte som någon överraskning. Första året efter att Danmark hade infört terminsavgifter hade Köpenhamns universitet bara en handfull sökande, säger PO Rehnquist.

GU hade dock räknat med några fler, omkring 400 free movers, något som PO Rehnquist anser var lite väl optimistiskt. Och bilden ser likadan ut över hela Sverige. De definitiva antagningssiffrorna är inte klara än, men överallt har antalet free movers minskat dramatiskt sedan avgifterna infördes.

För Chalmers tekniska högskola har det gått lite bättre än för GU, även om man även där har förlorat en stor andel utländska studenter till följd av avgifterna. Där har man idag fått in 119 betalda fakturor. Av dessa är det dock endast 44 som betalar hela avgiften själva, utan hjälp av något stipendium.
– De flesta har fått ett stipendium som är instiftat av Chalmers, säger Bengt Levinsson, enhetschef för antagning och examination vid Chalmers tekniska högskola.

Även i Lund har det gått något bättre än på GU. Där hade man samma målsättning som GU, 400 free movers, och ligger idag på 160-170 studenter. Men då har lärosätet också satsat mycket på marknadsföring och deltagande på mässor utomlands. PO Rehnquist är dock tveksam till om stora marknadskampanjer i Asien är den väg GU bör gå för att locka fler utländska studenter.
– Det verkar ju inte ge så mycket. Vi har istället satsat på att locka europeiska studenter som inte behöver betala, säger han.

lina söderström

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS