Hon är en av 17 000


Lyckades. Sofie Flod fick in en fot på Länstyrelsen redan under utbildningen och har nu jobb som miljömålssamordnare.  Foto: Stefan Mathisson
Lyckades. Sofie Flod fick in en fot på Länstyrelsen redan under utbildningen och har nu jobb som miljömålssamordnare. Foto: Stefan Mathisson

Sofie Flod jobbar som miljösamordnare på länstyrelsen

Sofie Flod fick in den berömda foten och sedan ledde det ena till det andra. Nu jobbar hon som miljömålssamordnare på länsstyrelsen i Västra Götaland och ger tips på hur du lika enkelt glider in i arbetslivet.

{niftybox width=50%, float=right, textalign=left}

Var inte rädd för att ta kontakt

Namn: Sofie Flod
Ålder: 28 år
Yrke: Miljömålssamordnare och miljöledningssamordnare på Länsstyrelsen, stationerad i Göteborg.
Tips till nyutexaminerade: Var inte rädd för att ta kontakt med företaget du vill jobba på. Ta chansen på mässor, eller ring eller maila.

{/niftybox}

Sofie Flods korta karriär låter som tagen ur en perfekt saga över hur arbetslivets första år kan te sig. Hon gick ut miljövetenskapligt program med naturvetenskaplig inriktning på GU 2010. Under sista terminen letade hon efter jobb och fick tips om en tjänst på deltid som medhjälpare åt den dåvarande miljömålssamordnaren. Hon gick på intervju, fick jobbet och arbetade halvtid parallellt med studierna.
- Jobbet passade perfekt till min utbildning med en kombination av samhällsvetenskap och naturvetenskap. Jag gav järnet och lyckades göra ett gott intryck, säger hon.

Lika enkelt som svårt

Det gav utdelning. Efter examen hade jobbet som ordinarie miljömålssamordnare blivit ledigt och Sofie Flod är nu samordnare för miljömålen i Västra Götaland, vilket innebär att hon leder en grupp på nio personer som bland annat arbetar med att ­revidera, följa upp och ta fram åtgärder för de 15 regionala miljömålen i länet. På deltid är hon också miljöledningssamordnare på länsstyrelsen vilket innebär att blicka inåt i organisationen och utveckla deras eget miljöarbete.
Hennes recept är lika enkelt som svårt.
- Det gäller att visa vad man går för. Jag lyssnade in mycket i början och lärde mig hur organisationen ser ut och hur arbetet bedrivits hittills. Sedan började jag komma med förslag på förbättringar.

Inga genvägar

Enligt Sofie Flod är det de slitna begreppen social kompetens och ett bra driv som ger möjligheter till eftertraktade jobb.
- Man måste ta för sig, det är tyvärr ingen annan som gör det åt dig.
Grunden för sitt eget driv la hon redan under utbildningen då hon var engagerad i en rad programkommittéer, studentkåren med mera.
- Det finns inga genvägar. Det är ingen som fixar jobben åt en. Det måste man göra själv.

Gigantisk arbetsplats

Från början var Sofie Flod inriktad på att jobba som miljökonsult åt ett större företag. Länsstyrelsen hade hon knappast funderat på innan det lediga jobbet dök upp.
Länsstyrelsen är gigantiska arbetsplatser med totalt 17000 anställda utspridda över landets 21 län. Hon trivs bra i den stora organisationen även om det kan vara långa beslutsvägar. Miljömålen hon jobbar med ska vara uppfyllda år 2020, något få tror är möjligt med dagens takt i miljöarbetet.
- Nej, prognosen för det är inte speciellt ljus, men det kan gå om vi gemensamt ökar takten drastiskt i arbetet, säger hon.

mathilda andersson nwachukwu

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se