Hon sprider kunskap om rättigheter


Engagerad. Jenny Eriksson och tre kursare startade ett eget företag efter examen. Nu arbetar        de som MR-piloter, med mänskliga rättigheter och tillgänglighetsfrågor.  Foto: Stefan Mathisson
Engagerad. Jenny Eriksson och tre kursare startade ett eget företag efter examen. Nu arbetar de som MR-piloter, med mänskliga rättigheter och tillgänglighetsfrågor. Foto: Stefan Mathisson

Jenny Eriksson startade företag som MR-pilot

På tredje långgatan ligger House of Win-Win där MR-piloterna huserar. Det är ett företag som jobbar med att utbilda organisationer och företag om vikten av mänskliga rättigheter och hur de berör oss alla.
– Drömmen skulle vara om alla människor visste sina rättigheter, men där är vi tyvärr inte än, säger Jenny ­Eriksson, en av MR-piloterna.

{niftybox width=50%, float=right, textalign=left} 

"Det finns mycket hjälp att få"

Namn: Jenny Eriksson
Ålder: 35 år
Familj: Sambo
Utbildning: Kandidatexamen i sociologi, Masterprogrammet i Mänskliga rättigheter. Blev klar 2010.
Tips till dig som vill starta eget företag:
"Det finns mycket hjälp att få! Vi fick hjälp av Coompanion, men det finns också andra organisationer, som Drivhuset."

{/niftybox}

Röda stolar står runt ett tiotal vita runda bord i en stor öppen sal. Människor sitter i grupper om två eller tre, några står upp och pratar. Om man är egenföretagare kan man hyra in sig i lokalen och här finner man MR-piloterna i ett lite mer avskilt kontor. De är fyra tjejer som startat ett analys- och kunskapsföretag. MR-piloterna jobbar för att utbilda och sprida kunskap i mänskliga rättigheter och har funnits i drygt ett år. Förutom att hålla i utbildningar gör de också analyser och utvärderingar av arbete med mänskliga rättigheter.

Startade eget

En av dem är Jenny Eriksson. Hon blev tidigt intresserad av rättvisefrågor och var politiskt aktiv som yngre. Hon började läsa sociologi för att lära sig mer om hur samhället fungerade och tog en kandidatexamen i ämnet. När hon sedan fick höra talas om det då nystartade masterprogrammet i mänskliga rättigheter kände hon att det var något för henne. Efter att ha avslutat sina studier kände hon och tre klasskompisar att de ville göra något mer. Att gå en samhällsvetenskaplig utbildning kan vara lite diffust, menar hon.
– Det är hög konkurrens efter utbildningen och ofta ges jobb i mänskliga rättigheter till jurister, fast det ­behövs både etik och politik.
Så de fyra bestämde sig för att starta något själva. Från idé till förverkligande gick det sedan snabbt. De träffades på en middag och diskuterade vad de ville göra och det visade sig att alla hade samma vision.

Kontoret viktigt

Ett utlyst stipendium från CSR Västsverige blev sedan det riktiga startskottet. CSR Västsverige är en ideell förening som jobbar för att föra fram idén om att företag bör ta ett samhällsansvar. Detta var också en del i det MR-piloterna ville sträva efter. Över en natt skapade de sin affärsidé och fick stipendiet med motiveringen att de var ett "ansvarstagande i tiden". De 20?000 kronorna som de fick använde de för att komma igång, starta hemsida och hitta lokal.
– När vi fick ett riktigt kontor istället för att sitta hemma började det kännas på riktigt, säger Jenny Eriksson.

Vill sprida kunskapen

MR-piloterna har än så länge mest haft mindre uppdrag hos statliga myndigheter och ideella organisationer som Eductus, Röda Korset, Länsstyrelsen och Göteborgs universitet. Målet är att få mänskliga rättigheter att bli en integrerad del av olika verksamheter i det offentliga och privata. Och att utveckla verksamheter utifrån detta. Hon och en annan av tjejerna i gruppen jobbar nu med ett skolprojekt sedan fem månader tillbaka. De träffar en klass i årskurs nio och pratar om saker som diskriminering och elevernas syn på sina rättigheter. De vill sprida kunskapen om hur olika faktorer såsom kön, sexualitet och etnicitet samverkar.

Även tillgängligheten spelar roll, menar Jenny Eriksson. En person som på grund av fysiska eller psykiska nedsättningar inte kan ta sig till jobb eller skolor, utesluts och kan inte ta del av det de har rätt till. I grund och botten är det en fråga om att känna till vilka rättigheter man har för att kunna utkräva dem.

"Lite före vår tid"

Det har varit tufft för dem att starta eget, men de känner att behovet finns i samhället.
– Arbetet med mänskliga rättigheter behövs, och vi är väl lite före vår tid. Många tänker att mänskliga rättigheter är något man kämpar för någon annanstans, inte i Sverige.
Skillnaden mellan att jobba som hon gör och på ett vanligt fast jobb är att de får göra allt själva, vilket Jenny Eriksson uppskattar. Men det är också tufft. De har alla fått ha arbeten vid sidan av för att klara vardagen. De jobbar i en icke-vinstdrivande form men hoppas att de snart ska kunna plocka ut löner som de kan leva på.
– Vi vill ha jobb, inte vinster till aktieägare. Men det gäller att kunna få ut en skälig lön för att orka, det tar väldigt mycket energi annars, säger hon.

"Skulle inte palla ensam"

Den starka drivkraften är att jobba med något som känns viktigt tycker Jenny Eriksson. Och en stor fördel är att inte vara helt ensam i det.
– Jag skulle aldrig palla att göra det ensam, vi bryr oss om varandra. Vi har olika roller, men ingen har en roll som är viktigare än någon annans.

Hennes tips till de som vill studera eller studerar samhällsvetenskapliga ämnen att ta reda lite vad man blir. Att höra efter på institutionerna vad det är man behöver läsa för att bli det man vill. Samtidigt tror hon att det har hjälpt henne att vara öppen för att göra saker på andra sätt.
– Annars hade jag kanske aldrig vågat starta ett företag och slänga mig in i det, säger Jenny Eriksson.

anna öfverman

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se