Sju månader för att få tillstånd att studera

 

Upprörda. Studenterna Navid Ranjbar och Mahdi Abdinejadi har fått vänta mer än fyra månader på sina uppehållstillstånd.
Upprörda. Studenterna Navid Ranjbar och Mahdi Abdinejadi har fått vänta mer än fyra månader på sina uppehållstillstånd.

{niftybox width=50%, float=right, textalign=left} 73 000 kronor
Så mycket pengar måste du visa att du har tillgängligt på ett konto för att få ansöka om uppehållstillstånd för studier på ett år i Sverige. Studerar du i två år måste du vid ansökan om förlängning återigen visa upp samma summa. Detta hänger samman med försörjningskravet som Migrationsverket har satt till 7 300 kr/månad.

1 000 kronor
Så mycket kostar det att söka uppehållstillstånd i Sverige för studier. Ansökan om förlängning, som de flesta måste göra efter ett år, kostar också 1 000 kr.{/niftybox}Krångel med att få uppehållstillstånd för studier drabbar Göteborgs utländska studenter. Processen för att få
tillståndet förlängt kan ta upp till sju månader, visar Spionens granskning.
– Under tiden hålls vi som gisslan i Sverige, säger Navid Ranjbar, student på IT-universitetet.

Navid Ranjbar drar upprört fram papper nerklottrade med olika 010-nummer. Han förklarar att det är nummer till olika handläggare på Migrationsverket som han samlat på sig under åren som GU-student. Det har blivit många samtal och mail, både för sin egen del och för vänner som studerar. För några månader sedan var det kritiskt läge. Navid Ranjbars vän Mahdi Abdinejadi, som också läser Software engineering på GU, behövde snabbt komma hem till familjen i Iran. Hans far hade plötsligt gått bort och det enda Mahdi ville var att sätta sig på ett flyg för att kunna vara tillsammans med familjen. Det fanns bara ett problem: efter fyra månader hade han fortfarande inte fått något beslut om förlängning av sitt uppehållstillstånd.
– Vi blir som gisslan här. Så länge de inte förlänger våra uppehållstillstånd kan vi inte återvända till Sverige om vi åker härifrån, säger han.

Kränkande bemötande

En stor apparat sattes i gång där flera vänner hjälpte Mahdi att mitt i sorgen dagligen ringa till Migrationsverket och besöka deras lokala kontor för att be om att få tillståndet utfärdat.
Då kom nästa chock.
– Vi blev kränkta rent ut sagt av Migrationsverkets personal. När vi försökte förklara varför ärendet brådskade fick vi svaret av en handläggare att gå till en spegel och fortsätta prata där, berättar Navid Ranjbar.

För Navid Ranjbar är arrogansen han mött från Migrationsverkets handläggare nästan lika svår att tackla som huvudproblemet att tillstånden tar månader att utfärda.
En dryg vecka senare fick Mahdi tillsammans med vänner träffa sin handläggare på Migrationsverkets kontor vid Svingeln i Göteborg. Efter fem minuter, medan de väntade, var tillståndet plötsligt klart och Mahdi kastade sig på flyget till Teheran.

Lång handläggningstid

Migrationsverket ligger just nu efter med handläggningen av student­ärenden. Det gör att de måste prioritera förstagångs­ansökningar från hemländer, vilket gör att förlängningsansökningar från utländska studenter som redan befinner sig i Sverige får stryka på foten. För studenter som studerar mer än två terminer vid svenska lärosäten är det ett måste att ansöka om förlängning efter ett år då Migrationsverket har som praxis att utfärda tillstånd för högst ett år i taget. Enligt Migrationsverkets egen hemsida är väntetiden just nu fem månader för förlängnings­ärenden, men Spionens granskning visar att handläggningstiden kan bli mycket längre än så.

Osäker situation

Asad Khan, som studerar på masternivå på Chalmers, har hittills väntat sju månader på sitt tillstånd och har vid intervjutillfället inte fått det än. Han är inte så bekymrad över fördröjningen och hade heller inte tänkt åka utomlands, men säger att det finns ett orosmoln över alltihop.
– Jag är inte den typen av person som oroar mig, men det är klart jag funderar på varför det tar tid. Om jag får ett avslag, vad ska jag göra då? Får jag inte min examen är flera år här bortkastade, säger han.
Asad Khan har tagit de poäng som krävs och har lämnat in en komplett ansökan. Således finns ingen logisk anledning till att beslutet dröjer. Han säger att det är meningslöst att börja efterforska vad som hänt med ansökan, det är otroligt svårt att komma i kontakt med handläggaren.

Tidsödande

Flera studenter Spionen talar med vittnar om samma sak: det är mer eller mindre omöjligt att nå handläggaren per mail eller telefon.
Väntan och ovissheten över tillstånden är inte bara irriterande, utan går ut över studierna.
– Det tar tid och energi. Jag uppskattar att jag ringt mer än 20 samtal till Migrationsverket bara de senaste veckorna. Mitt fokus hamnar på
Migrationsverket och inte på det arbete jag är här för att utföra, säger Navid Ranjbar.

Nio månaders väntan

Allis Eriksson kommer ursprungligen från Ryssland men bor sedan en tid tillbaka med sin svenska man i Göteborg. Hon har en femårig utbildning i språkvetenskap i bagaget från hemlandet, och letar nu febrilt efter jobb i det nya landet. Hon vill studera vidare på Göteborgs universitet för att komplettera sin utbildning för att öka chanserna för att få ett jobb. Men trots att hon är behörig, har Migrations­verket hittills satt stopp för hennes utbildningsplaner. Nu har hon väntat i nio månader på ett beslut om uppehållstillstånd på grund av anknytning till sin man. Tillståndsbeslutet är ett måste för att få studera.
– Jag vet att det är många som står i kö före mig för att få sina beslut. Det är dumt att låta oss alla vänta. Alla har bråttom att komma vidare i sina liv, säger hon.

Tvingades sluta

I höstas, då hon fortfarande hade uppehållstillstånd på grund av att hon jobbade som au-pair i Sverige, på­började hon en kurs i media och kommunikation på Göteborgs universitet. Men när kursen hade pågått i sex veckor tvingades hon plötsligt sluta.
– Jag fick ett brev från universitetet med beskedet om att jag inte kunde gå kvar förrän mitt anknytningsärende var klart. Det var mitt under en hemtentaperiod och jag satt hemma och skrev på tentan när jag fick beskedet, berättar hon.

Trots det skrev hon klart tentan och lämnade in den med en liten notis till läraren om att hon inte får läsa vidare på kursen. Han hörde aldrig av sig och det var också sista dagen Allis var i universitetets lokaler. Blir hon beviljad uppehållstillstånd kan hon söka om till kursen igen, men förlorar de poäng hon tagit hittills.
– Det är bedrövligt att de inte kan spara mina poäng och betyg. Grupparbeten och tentor är inte registrerade i systemet för mig, jag måste börja om från början, konstaterar hon.

73 000 kronor

Uppehållstillståndsfrågan är en stor snackis bland utländska studenter och alla verkar ha en egen historia att berätta. Alena Ipanova, som studerar masterprogrammet i kommunikation på Göteborgs universitet, bekräftar detta.
– Många är förbannade över all byråkrati kopplat till uppehålls­tillståndet och tycker att Sverige måste förbättra sig för att fortsätta locka utländska studenter, speciellt nu när det finns studieavgifter, säger hon.

För sin egen del oroar hon sig redan nu för vintern och julen och försöker planera så att hon får sitt tillstånd i tid för att kunna åka hem till jul.
– Jag var i Göteborg förra julen och vill verkligen åka hem detta år. Problemet är att jag inte vet när jag ska ansöka för att få tillståndet i tid, säger hon.

Vid ansökan måste hon visa att hon har minst 73 000 svenska kronor på ett bankkonto, för att bevisa att hon klarar sig på egen hand i Sverige.
– Knappt ingen av oss har den summan i verkligheten. Vi försöker låna av varandra för att kunna visa vid ansökningstillfället att allt ser okej ut. Så är verkligheten och det vet Migrationsverket. Men vi alla klarar oss i slutändan ändå, jobbar lite extra eller får hjälp av familjen i hemlandet, förklarar hon.
Hon har vänner som har väntat i mer än ett halvår på uppehållstillståndet och som därför inte kunde åka hem till familjen i julas.
– Det blir som ett fängelse när vi inte kan ta oss från Sverige, konstaterar hon.

Frustrerade studenter

Nena Stojova, ordförande för studentkåren Götas IT-sektion, har mött många studenter som är frustrerade över problemen kopplade till uppehållstillstånden. Hon tycker att det är nödvändigt att Migrationsverket tar till sig av studenternas kritik och börjar med att erkänna att det finns ett problem.
– Migrationsverket måste förbättra sin approach. Som det är nu är det alldeles för långa handläggningstider som ställer till problem för studenter. Det första de måste göra är att erkänna att detta är ett problem för att sedan göra något åt det, säger hon.
text och foto: mathilda andersson nwachukwu

Fotnot: Asad Khan heter egentligen någonting annat. Eftersom han inte fått sitt uppehållstillstånd förlängt än, vill han inte finnas med i tidningen med sitt riktiga namn. Detsamma gäller Allis Eriksson.

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se