Släpp loss din sexuella kreativitet

Missionärsställningen och en kuk som ska in i en fitta. Så snävt tänker nog många kring sex. Med ett tråkigt sexliv som följd. Spionen har pratat med sexexperter som ger inspiration för dig som har sex med dig själv ­eller med en eller flera andra.

Pelle Ullholm, sexualupplysare på RFSU, Riksförbundet för sexuell upplysning, pratar om sex hela dagarna på jobbet. Han möter personer som tycker att de har problem i sitt sexliv eller som bara vill diskutera kring sex och utveckla sitt sexliv. Hans bild är att många tyvärr har en snäv bild av vad sex är och hur det ska praktiseras och han tror att vi alla vinner på att bredda denna bild.
– Det finns en hierarki bland handlingar där penetration är det som rankas allra högst traditionellt. Penetration är det som räknas som "riktigt sex" även fast det finns tecken på en långsam uppluckring av det här, säger han.

Pelle Ullholm förespråkar istället en inställning där man ser på sex som någonting föränderligt, som kan innefatta många olika saker, och där vi alla har rätt att reflektera, kommentera och göra på nya sätt.
– Fler borde ställa sig frågan "Vad har jag sex till?", ­"Vilken plats har det i mitt liv?" Alltför många har sex bara för att bekräfta att man är ihop med någon och slutar sedan att ­reflektera.
Pelle Ullholm tipsar om en enkel, men användbar fråga: "Vad gillar du?".
– Ställ den när det är en ny person du ska ha sex med, eller en variant på den om det är din partner, det hjälper er att slippa halka in i traditionella tankar om vad sex är och hur det ska praktiseras.
De flesta av oss har haft 0 eller 1 partner de senaste 12 månaderna, även om det emellanåt kan verka som att hela campus gungar av sex.
Personer i åldern 20-24 år har sex i genomsnitt 9 gånger i månaden, färre för singlar, oftare för personer med en fast relation.
UngKab09 – en undersökning där unga svarar på frågor om sex, visar att vid senaste sextillfället hade mer än hälften sex med en person de är tillsammans med, en tiondel med en person man träffar regelbundet för sex/KK och en tiondel med en ny tillfällig kontakt.

Bredda repertoaren

Pelle Ullholm tips är att utforska metoder som smeksex, gnidsex och oralsex, allt som är exempel på så kallat "outercourse" – sex utan penetration.
– Ju fler praktiker du kan använda och hantera desto bättre. Då blir det inbyggd variation och du utvecklas i ditt sexliv.
Han påpekar också att hbtq-personer har en bredare ­repertoar, när det gäller sex.
– De står inte mitt i normen och praktiken kan då bli något mer fria, säger han.

Onanins ädla hantverk

Vanligaste anledningen till att personer är missnöjda med sitt sexliv är att de inte har en partner att ha sex med. För personer som lever i en monogam relation handlar problemen mer om att partnern vill ha mer eller mindre sex än du själv. Till viss del går det att lösa genom att utveckla onanins ädla hantverk.
Spionen har pratat med Anna Jönsson, som jobbar som sexinspiratör med egen praktik, och hon tipsar om att se bortom kuk och klitoris och upptäcka fler delar av sitt underliv och därmed öppna för en ännu härligare onanistund.
– Området mellan kuk eller fitta och anus är ett väldigt spännande område som kan ge mycket njutning. Där, liksom vid anus, finns otroligt många känselceller som kan leda till starka orgasmer, säger hon.
Att verkligen titta noga på sitt underliv med en spegel är något som Anna Jönsson brukar rekommendera sina kunder. Rejält med olja hjälper till vid utforskningen och sedan är det bara att prova sig fram.
– Prova att beröra området med olika tryck, med olika föremål och se hur det känns. Hur känns det att föra in ett finger i anus, två fingrar? Vad finns det för föremål i ditt hem som går att använda för att höja njutningen vid stimulering av till exempel mellangården? penslar, slevar, vispar? En hårborste kanske?

Trygghet

Till Anna Jönsson kommer kunder som tycker att de behöver hjälp i sitt sexliv på något sätt. Ofta har de fallit in i en slentrian och tycker att sexlivet har blivit "tråkigt".
– Det går att hitta lusten på nytt genom att tänka nytt och se hela sin kropp som en potentiell källa till njutning. Smek dig själv, använd olja och hitta nya ställen som är sköna att smeka, rekommenderar hon.
Anna Jönsson återkommer till att grunden för ­sexuell njutning handlar om att lära känna sig själv, vara trygg i sig själv och att våga känna och säga vad man tycker om och inte.

Matthilda Andersson

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se