Bluffuniversiteten ökar i Sverige

Examen från ett korvkiosksuniversitet? Det blir allt vanligare att svenska arbetsgivare får meriter från universitet - som inte finns.  Illustration: Nanna Stråhle
Examen från ett korvkiosksuniversitet? Det blir allt vanligare att svenska arbetsgivare får meriter från universitet - som inte finns. Illustration: Nanna Stråhle

Högskoleverket: lagstiftningen måste ändras

Med en examen från Standford University eller Oxford International University borde du kunna välja och vraka på arbetsmarknaden. Eller?
Problemet med så kallade bluffuniversitet har vuxit i takt med internets utveckling och lagstiftningens oförmåga att hänga med.

Läs nu noga från början igen. Det amerikanska topp­universitetet heter Stanford. Och i England återfinns det anrika University of Oxford.
På internet är det dock möjligt att för några hundra dollar köpa sig en hel examen eller kanske en doktorsgrad, helt utan att ha varit i närheten av ett universitet. Det enda antagningskrav som ställs på dig av detta cyberuniversitet är att du betalar med kreditkort.

Ett bluffuniversitet är en verksamhet som via internet försöker lura människor att de har att göra med ett riktigt universitet, och totalt finns cirka 1000 bluffuniversitet världen över. Ett problem som tidigare fanns främst i USA och Storbritannien, men som nu har nått även Sverige.

Olika grader i helvetet

{pullquote}På internet är det möjligt att för några hundra dollar köpa sig en hel examen eller en doktorsgrad, utan att ha varit i närheten av ett universitet{/pullquote}

Erik Johansson är utredare vid Högskoleverket och har under tio år sett hur marknaden för bluffuniversitet eller som han kallar det, tvivelaktiga utbildningsanordnare, har ökat och stabiliserats. Till Högskoleverket kommer ca 25 ärenden per år.
– Det är olika grader av helvetet: I ena änden av skalan hittar vi den "rena transaktionens bluffuniversitet", det vill säga en organisation som öppet säljer falska betygshandlingar som levereras per post inom några dagar. I den andra änden hittar vi istället en organisation som ställer vissa krav på studenten och bedriver någon form av undervisning, men utan att någon erkänd myndighet eller organisation kvalitetssäkrar verksamheten. Jag kan till exempel studera talgoxar från mitt köksfönster, skriva en bok om det och få det godkänt av en organisation på internet som kallar sig universitet. Har jag skrivit en doktorsavhandling då?

Korvkiosken ett universitet

I USA har man så sakta kommit ikapp med lagstiftningen, delstat för delstat. Det är dock stor skillnad mellan delstaterna, så bluffuniversiteten flyttar runt. Kalifornien till exempel har ingen lagstiftning alls, och blir en samlingsplats för bluffuniversitet, medan samma verksamhet i grannstaten Oregon kan ge fängelse och böter. Erik Johansson ser flera åtgärder som kan förhindra spridningen av bluff­universiteten i Sverige. Ett första steg är att skydda begreppet universitet, som man till exempel gör i Norge och Danmark.
– Som den svenska lagstiftningen ser ut nu kan jag öppna en korvkiosk och registrera den som universitet hos Bolagsverket.

Samma som förfalskning

Ett skyddande av universitetsbegreppet skulle hindra bluffuniversitet från att ha sin fysiska adress i Sverige. Just nu flyttar de runt sina adresser i olika länder och delstater där lagstiftningen tillåter det, men i många fall kan man endast kontakta universitetet via e-postadress, om ens det.

Erik Johansson tycker även att falska examina från bluffuniversitet ska likställas med förfalskningen av examen från riktiga universitet.
–Förfalskning som förfalskning, anser jag. Idag skulle en arbetsgivare kunna leda det till någon sorts bedrägeri, men då gäller det att ha en jurist som verkligen brinner för saken. Det är även möjligt att en arbetsgivare inte vill gå ut offentligt, efter att ha upptäckt ett sådant fatalt misstag i sin rekryteringsprocess att man anställt någon med meriter från bluffuniversitet.

Hanna Sandgren

Är en fönsterstudie om talgoxar samma sak som en doktorsavhandling? Illistration Nanna Stråhle

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se