Foto: Violetta Kovacka

Akademin Valand på Göteborg Film Festival!

Igår invigdes den 40:e upplagan av Göteborg Film Festival och idag startar det årliga samarbetet mellan festivalen och Akademin Valand. Under en vecka anordnar Akademin Valand seminarier, diskussionsforum och filmvisning i den egna biografen. Allt det dessutom helt kostnadsfritt. Vi samlade några röster om samarbetet och om vad festivalen betyder för utbildningen.


Klara Björk, Universitetsadjunkt och enhetschef för film vid Akademin Valand.

Berätta mer om samarbetet mellan Akademin Valand och Göteborg film festival!

– Vi har ett samarbete med Göteborg film festival sedan några år tillbaka. Samarbetet har fördjupats och utvecklats genom åren. Mellan den 28:e januari och den 3:e februari bjuder vi in till bland annat seminarier, diskussioner och filmvisningar.

– För oss är det ett utmärkt tillfälle att synliggöra våra studenter och de frågeställningar som vi är intresserade av att lyfta. Samarbete kring seminarium har en längre historia men det är för andra året i rad som vi visar filmer ur det ordinarie programmet på vår egen biograf – Bio Valand som har funnits i 1,5 år. Det är kortfilmer som hos oss för möjlighet till ett eget utrymme med samtal efteråt.

På vilket sätt gynnas akademin av samarbete?
– Jag tänker att det handlar om universitetets tredje uppgift; att samverka. Vår institution är en plats för att undersöka något och det sker i dialog med det omgivande samhället. I vårt arbete finns just den intentionen.

Vad mer får vi absolut inte missa under er vecka på festivalen?
– Jag vill nog slå ett slag för ett stort forskningsprojekt som går i mål under festivalen – Queera rörliga bilder av Anna Linder som visas den 4-5 februari på konsthallen, säger Klara Björk.

Vilka kan ta del av programmet?
– Det är öppet för allmänheten, det krävs inget festivalpass och är gratis. Ingen föranmälan krävs utan det är först till kvarn som gäller.


Studentröster om samarbetet och programmet 

Victor Nyåker, kandidatprogrammet i filmvetenskap år 2.

Vad betyder samarbetet för dig?
– För mig är det en intressant möjlighet att lyfta frågor som intresserar mig och jag ser det som en möjlighet till att ha ett samtal om det. Jag är intresserad av representationen av landsbygd och hur urban norm verkar.

Yenni Lee, masterprogrammet i filmiska processer.

Tar eleverna fram nytt material till programpunkten "Valand visar" eller är det pågående projekt som visas?
– Min klass kommer att visa filmer från ett projekt som vi påbörjade i höstas. I slutet av november 2016 reste min klass till Polen där vi bland annat besökte Auschwitz och Birkenau, vi hade i uppgift att filma en politisk reflektion över vår samtid kopplad till dåtid. Det är sex helt olika filmer kring temat, det är allt från filmer med av dokumentär karaktär till fiktion.

Malin Englund, kandidatprogrammet i filmvetenskap år 2
– Vi väljer fritt vad vi vill visa upp och vad som kan ge intressanta samtal och den tematiken man är intresserad av.

Linda Sternö, Universitetslektor vid akademin Valand.
Varför är det här samarbetet viktigt för er?
– Akademin Valand vill driva frågorna kring film och vara ett nav för de som vill studera i framtiden, de som studerar här just nu och för de som gått vidare i ett yrkesliv men även för andra yrkesgrupper som vill vara med och diskutera film.


Hela programmet hittar du här.

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se