Förberedelserna är i full gång på Akademin Valand inför måndagens ljusmanifestation. Foto:Behjat Omer Abdulla

Lysande manifestation för människor på flykt

Ensamkommande flyktingbarn har tillsammans med konstnärer från Akademin Valand och Högskolan för Design och Konsthantverk tillverkat ljuslyktor för att lyfta flyktingfrågan. På måndag visar de upp sina verk i en manifestation.


Som ett initiativ för att öka medvetenheten kring flyktingfrågan startade konstnären Behjat Omer Abdulla från Akademin Valand under fjolåret projektet ”River of Lights”. Konstnärer byggde i februari förra året, tillsammans med ensamkommande flyktingbarn, ljuslyktor som tändes och i en bländande flod spred ljus i en manifestation längs Avenyn. Runt 150 personer medverkade. På grund av den alltjämt prekära humanitära situation som präglar världen samt stort intresse för projektet beslutade Behjar och Akademin Valand att fortsätta med projektet och genomföra det även i år. I årets upplaga deltar också Högskolan för Design och Konsthantverk samt internationella konstnärer. Lyktbygget påbörjades redan i slutet av november och flera workshops på flyktingförläggningar och gymnasieskolor har genomförts.

– Det är ett tillfälle för människor att mötas och överbrygga gränser. Det är också ett sätt att göra staden tillgänglig för alla, säger Behjat Omer Abdulla, som avslutade sin master i fri konst på Akademi Valand under fjolåret.   

Akademin har under den senaste veckan stått öppen för allmänheten. Hit har alla intresserade kunnat komma för att tillverka sina egna lyktor. Hästar, medeltidsslott, gitarrer - det imponerande antalet lyktor har tagit olika skepnad och form under processens gång. Ett centralt tema för projektet är, som framgår av projektnamnet, vatten. En av lyktorna föreställer en båt med sex personer i. Den är byggd av en deltagare till minne av alla barn som drunknat i Medelhavet under flykten till Europa. En annan deltagare, Hadi Irandoost lyfter också fram vatten som inspirationskälla till projektet:  

– Det är en flod av ljus. En flod av ljus i ett djupt mörker, där vi påminns om alla världens barns rättigheter, säger han. 

Konstruktionsprocessen har varit omfattande och pågått under månader. Allt under Behjat Omer Abdullas noggranna översikt. Lyktorna måste konstrueras på rätt sätt för att inte fatta eld under manifestationen. Byggmaterialet, bambu och en särskild typ av papper specialbeställt från Storbritannien, måste användas effektivt för att hålla nere kostnader. 

– För tillfället har vi 150 lyktor klara, men vi räknar med mellan 250-300 till slut, konstaterar konstnären nöjt. 

Måndagen den 20/2 hålls manifestationen med samling på Akademi Valand på Vasagatan 50, klockan 16:30. Då tänds lyktorna gemensamt för en lysande parad nerför Avenyn, via Västra Hamngatan och tillbaka till akademin. Ljusmarschen kommer att ackompanjeras av en sambaorkester vid namn A Bunda Samba Band. Kvällen avslutas med mat, musik och firande. Evenemanget sammanfaller precis som föregående år med FN:s världsdag för social rättvisa. 

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se