Minus på kontot för studenter

Enligt Sveriges förenade studentkårer (SFS) går genomsnittsstudenten back med 326 kronor per månad. Ökat bidrag föreslås som lösning. 

SFS presenterar idag årets studentbudget som målar upp en prekär situation för landets studenter. När alla månadsbestyr är betalda har den genomsnittlige studenten övertrasserat sitt konto med 326 kronor. Dessutom har en tredjedel dolda kostnader inom utbildningen såsom utrustning, kläder eller programvaror.

– Studenter går fortfarande back varje månad och det behövs en höjning av studiemedlet för att vi ska kunna fokusera på studierna. Vi vill se en ordentlig satsning och anser att det är bidraget som ska höjas, eftersom det länge varit en skev fördelning mellan ett litet bidrag och ett stort lån, säger Caroline Sundberg, ordförande för SFS.

Samtidigt finns vissa frågetecken i budgeten. Månadskostnaden för mediekonsumtion beräknas exempelvis gå på 1390 kronor. Caroline Sundberg understryker dock att beloppet är baserat på en rapport från konsumentverket och att alla siffror i budgeten är väl underbyggda.

Men hur överlever då studenterna? Närmare hälften av alla studenter jobbar extra och betalar över 4000 kronor i hyra. 

David Falk, förälder och socionomstudent vid Göteborgs universitet vittnar om att tillvaron är knapp och att han måste jobba vid sidan av studierna för att få ekonomin att gå ihop. Detta trots barntillägget på 588 kronor i månaden.

– Det är tufft. Vi ska ansöka om bostadsbidrag nu. Det är precis så att vi får det att gå runt i slutet av månaden, säger han. 

Utdrag från rapporten


  • Enligt budgeten går genomsnittsstudenten back med 326 kronor per månad.
  • 34% av studenterna har dessutom dolda kostnader inom utbildingen
  • 41% har boendekostnader på över 4000 kronor per månad
  • 43% jobbar extra

    Hela rapporten hittar du på sfs hemsida

 

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se