Reportage, RIU studenter

Josie Gao. Foto: Violetta Kovacka.

"Kanske måste jag ge upp konståkningen helt?"

När Josie Gao var fem år började hon träna konståkning. Idag, 19 år gammal är hon inne på sista året som junior med sitt lag Spirit. Sex träningar i veckan, utöver det individuell träning både morgon och kväll, dessutom – parallellt med konståkningen – ryms även dans på Josies schema. Trots det började hon direkt efter studenten plugga kinesiska, på Humanisten.

– Hemma pratade vi kinesiska och engelska när jag var liten. Sen har jag tappat just kinesiskan ganska mycket. Dessutom har jag inte riktigt bestämt mig för vad att plugga vidare och för att upprätthålla studietekniken ville jag börja direkt efter gymnasiet. Så det fick bli kinesiska.

Hur fick du reda på att det Göteborgs universitet var ett riksidrottsuniversitet?
– Jag såg lappar uppe här på Humanisten och tänkte att det verkligen var något för mig.

Josie kontaktade sin studievägledare, som inte kände till samarbetet. Men därefter gick allt ganska snabbt och efter att Josies förbund intygade hennes elitnivå, var hon så en av de nu 40 RIU-studenter.
– Det har hjälpt mig vid framförallt tentatillfällen. Just när det är högsäsong så är jag frånvarande en del och det känns bra att inte ligga efter med en massa uppgifter.

Samtidigt tror Josie att hon hade klarat av just sina studier ändå.
– För mig hade det nog funkat ändå. Som det är nu tyckte jag att gymnasiet var tuffare och där hade jag ingen dispens. Allt handlar om planering om man inte är borta för stora delar av terminen, förstås. Men det har alltid varit sporten jag satt först.

Hur ser framtiden ut?
– Ja, jag står lite vid ett vägskäl. Det är mitt sista år i laget och kanske får jag ge upp konståkningen helt, efter 14 år. Eller så fortsätter jag i seniorklassen.
Jag vet inte. Jag står lite i valet och kvalet, men det lutar åt att jag fortsätter med dansen och kanske kommer tillbaka till konståkningen som tränare någon gång i framtiden. Men först fokuserar vi på att kvala in till VM i Kanada, sen tar jag nästa steg. 

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se