Atefeh Ardakanis adepter går på högstadiet men räknar redan gymnasiematte på egen hand. Hon har haft elever på alla olika nivåer. Foto: DANIEL WIRGÅRD

De ­hjälper unga att förstå matte

Att öka intresset för matematik. En lätt sak att säga men betydligt svårare att genomföra. Intize får gymnasieelever att frivilligt komma till Chalmers för att räkna.

Det bästa med att vara mentor är aha-upplevelsen, när man ser att någon fattar. Man lär sig jättemycket av att ha adepter, säger Atefeh Ardakani som är ansvarig för mentorer och adepter, som eleverna kallas.
Den ideella föreningen Intize startade 2005 och arbetar för att inspirera och öka kunskaperna i matematik. Idén är att det görs bäst genom mentorskap. Högskolestudenter arbetar ideellt som mentorer. Gymnasieelever har möjlighet att få en egen mentor som de träffar en gång i veckan, eller gå på drop-in-räknestugan på Chalmers som ordnas tre gånger i veckan.

Alla nivåer

Vissa som söker sig till Intize vill bara klara godkänt, medan andra letar efter en större utmaning än vad skolan har att erbjuda. Några av Atefeh Ardakanis adepter går på högstadiet men räknar redan gymnasiematte på egen hand. Hon har haft elever på alla olika nivåer.

Blir förebilder

Hon berättar om hur en elev kom till ett drop-in tillfälle förra året. Ledsen och med flera misslyckade prov bakom sig. Nytt prov veckan efter.   
– När vi hade suttit i två timmar vände hon sig mot mig och sa ”Du, det här är första gången på två – tre år som jag fattar. På de här två timmarna har jag lärt mig mer än vad jag har gjort på två år”.
De satt ett par tillfällen till. Efter två veckor kom hon tillbaka. Med ett VG på provet.
– Man vet inte om man ska vara glad eller om man ska vara orolig över vad som händer i skolan. Lärarna gör inget dåligt jobb men det är omöjligt för dem att hinna med allt säger Atefe Ardakani.
Många av eleverna kommer till Chalmers varje vecka för att gå på drop-in eller träffa sin mentor. Mentorerna blir viktiga, inte bara som lärare utan också som förebilder.

Avdramatisera

Att mentorsträffarna sker just på Chalmers är ingen slump. Det gör högskolan avdramatiserad. Det är lättare att se sig själv som student om man är hemma i miljöerna.
– Det skapar ju också en effekt att de ser sina mentorer och tänker ”ja men om det funkar för dem så kommer det nog att funka för mig också”. .

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.