Foto: Violetta Kovacka.

Djurrättsalliansens namnunderskrifter överlämnade - ny manifestation planeras

Idag lämnade Djurrättsalliansen över de namnunderskrifter som kommit in i protest mot det uppmärksammade djurförsöket på sex labradorer på institutionen för Experimentell biomedicin, EBM, vid Göteborgs universitet. En kortare manifestation hölls utanför institutionen och organisationen har ansökt om tillstånd för en mer omfattande som är planerad att hållas den 1:a februari. 

Djurrättsalliansen höll en manifestation utanför EBM där ett tiotal engagerade samlats för att manifestera mot de djurförsök som bedrivs vid universitetet. Sex svartklädda personer med hundmasker och de sex labradorernas namn på bröstet, var uppställda utanför institutionens ingång. Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen var på plats. 
– Vi vill fortsätta föra dialog med universitet om de här frågorna och har bjudit in till en vetenskaplig, offentlig debatt med företrädare för GU och våra egna experter. Än så länge har vi inte fått ett tydligare svar än att universitetet är villiga att fortsätta föra en dialog med oss, säger hon. 

djurforsok protest IMG 0012

djurforsok protest IMG 0147

Vid Medicinareberget och institutionen gick manifestationen lugnt till. Polis var på plats och de förbipasserande som stannade till kände till organisationens protest. Tandläkarstudenten Noor var en av dem. 
– Jag pratade om det med några klasskamrater igår. Jag tycker att det är jättebra att de är här och är själv emot försöken, oavsett vilka djur. Det måste finnas andra sätt att föra forskningen framåt, säger hon.

noor student

Från Medicinareberget tog sig företrädare för organisationen ner till Utbildningsenheten på Rosenlundsgatan 4 för överlämning av listan och ett möte med Göran Landberg, vice rektor för forskningsfrågor och prorektor Mattias Goksör. 
– Vi kommer idag inte kunna lämna några närmare besked om hur vi går vidare i frågan utan tar organisationens åsikt vidare i verksamheten så att den landar på rätt nivå. Men självklart uppmuntrar vi till dialog och opinionsbildning i de här frågorna, säger Mattias Goksör. 

djurforsok protest IMG 0184 

84 232 personer har skrivit på den lista som överlämnades och som nu samlats in på en vecka. 

Djurrättsalliansen planerar för ytterligare manifestation den 1:a februari. Organisationen har sökt tillstånd för området i anslutning till Medicinaregatan 15, men har i skrivandets stund inte fått besked om ett godkännande. På Djurrättsalliansens Facebook-event har manifestationen redan över ett tusen anmälda deltagare. 

Spionen fortsätter rapportera i frågan. Vad tycker du som student? Hör av dig till oss på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Mer material hittar du på Spionens Instagram och Facebooksida. 

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.