Foto: Robert Boman.

Så förbereder du dig bäst inför Göteborgsvarvet

Imorgon går Göteborgsvarvet av stapeln för 40:e gången. Ska du springa? Då finns det saker som är viktiga att tänka på. GU:s forskare Mats Börjesson ger dig tipsen som tar dig oskadd över mållinjen.

Över 64 000 deltagare är anmälda till årets Göteborgsvarv. Förra året var det nästan 17 000 personer som startade loppet utan att fullfölja det. Orsaken kan vara att krafterna tar slut eller att man skadar sig.

För att undvika att skada sig finns det flera olika försiktighetsåtgärder och förberedelser för den som ska springa att vidta. Mats Börjesson är professor i idrottsfysiologi vid GU och säger att det viktigaste är att lyssna på sin kropp innan, under och efter loppet.
– Ju mer allmänpåverkad du känner dig av exempelvis en infektion, desto mindre ska du springa. Det är viktigt att vara ärlig mot sig själv. Är man sjuk kanske man inte ska delta alls, säger han.

Att vara ärlig mot sig själv handlar också om att ha en realistisk bild av sin egen förmåga. För den som inte har tränat tillräckligt kan det vara bättre att vänta till nästa år med att springa varvet. Men dagen innan ska man inte träna, utan nu är det viktigaste att samla krafter.
– Det är för sent att träna mer, så du ska inte springa någonting. Ta det istället lugnt för att vila musklerna och spara på krafterna, och fyll på med näring och vätska, säger Mats Börjesson.

Dagen för loppet kan det vara värt att fundera på vad för utrustning som kan behövas under loppet. Att anpassa sina kläder efter vädret och förbereda med skavsårsplåster kan göra stor skillnad. Sedan är det viktigt att inte vara rädd för att avsluta loppet i förtid.
– De flesta som svimmar känner av symptom innan det händer. Därför är det viktigt att kunna känna efter och dra ner på farten, eller till och med bryta om du måste, säger Mats Börjesson.

För den som tagit sig över mållinjen finns det också saker att tänka på efter loppet. Även om det kan kännas lockande att stanna upp helt så är det viktigt att hålla sig i rörelse för att inte få blodtrycksfall. Därefter handlar det om att inte vänta med att fylla på depåerna med näring och vätska, utan att göra det redan första timmen.

Mats Börjessons sista råd är att njuta av loppet, men också att känna sig nöjd med den träning man fått inför tävlingen.
– Det är en folkfest och ska självklart vara jätteroligt. Men den stora grejen är ju egentligen inte att man springer, utan all den motion man fått medan man tränat.

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.