Foto: Robin Fahlström.

EU-valet – det här händer på GU

I helgen är det val till Europaparlamentet, något som uppmärksammas på olika sätt vid Göteborgs universitet. Här är en sammanställning av det du som student kan ta del av i samband med EU-valet.

Vad tycker svenskarna?
Valforskningsprogrammet vid GU har i veckan skickat ut inbjudningar till årets Europaparlamentsvalsundersökning. 10 000 slumpmässigt utvalda röstberättigade personer har erbjudits delta i undersökningen där forskarna bland annat vill ta reda på om och hur olika väljargrupper röstar, hur förtroendet ser ut för politikerna och vilka politiska frågor som är viktigast för väljarna. Resultatet av undersökningen kommer allt eftersom publiceras för alla att ta del av på Valforskningsprogrammets hemsida.

Stödet för EU ökar
Inför valet går nu SOM-institutet ut med att stödet bland svenskarna för ett EU-medlemskap är rekordhögt. 59 procent av de svarande i förra årets SOM-undersökning var för att Sverige ska vara med i EU. En bidragande orsak tros vara de pågående Brexitförhandlingarna, som visat på de potentiella konsekvenserna av ett utträde ur unionen.

På plats i vallokalerna
I samband med valet kommer Valforskningsprogrammet även göra en vallokalsundersökning. Då kommer väljarna i samband med att de lägger sin röst få frågor om vad de röstat på och varför. Den 3 juni kommer resultatet av denna undersökning presenteras på samhällsvetenskapliga fakulteten samt livesändas på Youtube och GU:s hemsida.

JMG undersöker valkampanjer
Under perioden fram till valet har forskare vid institutionen för journalistik, medier och kommunikation, JMG, undersökt kampanjmaterial för EU-valet, något Spionen skrivit om tidigare (länk?). Undersökningen görs inom ramen för projektet Platform Europe där alla EU:s medlemsländer deltar. Resultatet kommer presenteras till sommaren.

GU lånar ut lokaler
Under valdagen kommer flera av GU:s byggnader användas som vallokaler, exempelvis Handelshögskolan och universitetets huvudbyggnad vid Vasaplatsen. Du som ska tentaplugga under helgen kan därför behöva ta reda på hur det ser ut på just din institution.

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.