Foto: Violetta Kovacka.

Möt Gus nya presidium

Vad har de gjort tidigare, vad drömmer de om och vad får dem att skratta hysteriskt? Spionen har träffat Raymond Samo och Elin Gunnarsson – ny ordförande respektive vice ordförande för Göteborgs universitets studentkårer, Gus, för att ta reda på vilka de är och vilka förväntningar de har inför det kommande verksamhetsåret.

Hur känns det nya jobbet?
Raymond: Det känns bra och jag är väldigt förväntansfull inför det kommande året. Det är mycket som är nytt för oss, det ska bli skönt att få allt på plats och komma igång ordentligt.
Elin: Bra! Det korta svaret är att det känns jättespännande och utvecklande.

Vilka förväntningar har ni på det här året?
Raymond: Att försöka få ut så mycket som möjligt utifrån vad vi är tillsatta för – att bevaka och säkerställa inflytande för studenterna i enighet med svenska regelverk, men också att kunna ta med det in i ett internationaliseringsarbete.
Elin: En av mina förväntningar är att hålla ett gott samarbete med våra medlemskårer och att vi verkligen ska fungera som ett bra organ som samlar studentröster.
Raymond: Det ska även bli spännande att dra igång det nya rådet som kommer att ge kårerna en möjlighet att få mer inflytande och vara rådgivande till presidiet. Rådet kommer att bestå av två representanter från varje medlemskår som får vara med och påverka hur vi ska driva saker på universitetet.

Vad vill ni genomföra under det kommande verksamhetsåret?
Raymond: Att vara med och forma studentnätverket Eutopia i syfte att säkerställa att lärosätena inom nätverket Eutopia bereder studenterna motsvarande möjligheter till och förutsättningar för utbildningsbevakning och påverkansstandard i nätverkets arbete och organ som vi har i den svenska nationella kontexten.
Elin: För mig handlar det om att i den mån det är möjligt samla studentröster kring hållbarhetsfrågor på Göteborgs universitet. GU har ett stort ansvar när det gäller den forskning man bedriver och vad man lär ut till studenter, men har även ett stort ansvar i att leva som man lär när det gäller hållbarhet. Där har studentkårerna- och organisationerna ett stort ansvar samt möjlighet att påverka hur universitetet ska jobba med hållbarhetsfrågor.  

Vad gjorde ni innan ni påbörjade uppdraget för Gus?
Raymond: Jag har studerat kandidatprogrammet i offentlig förvaltning och har påbörjat masterprogrammet med inriktning policyanalys. Innan dess har jag bland annat haft anställning inom försvarsmakten och migrationsverket samt engagerat mig i olika studentorgan och styrelser.
Elin: Jag har en kandidat i globala studier och har engagerat mig på olika nivåer inom studentkåren både på institutions- och fakultetsnivå. Bland annat i Göta studentkårs samhällsvetarsektion men jag har även jobbat på HVB-hem och inom vården.

Var det självklart för er att söka posterna som Gus presidium?
Raymond: För mig var det inte självklart. Det hade inte kommit in andra ansökningar och jag blev då tillfrågad om jag kunde tänka mig att göra detta eftersom att jag har en bakgrund inom just utbildningsbevakning. Sedan hörde även Elin av sig och frågade om jag kunde tänka mig att göra detta tillsammans med hennes Jag är väldigt glad att jag blev tillfrågad men det var ingen självklarhet från början.
Elin: Eftersom att jag ville fortsätta inom kårvärlden på heltid kändes det här uppdraget som en självklar fortsättning. När man har jobbat med de här frågorna på olika sätt under ett par år vill man utvecklas och komma till andra nivåer. Jag upptäcker hur mycket man faktiskt kan påverka i olika organ.

Gus presidium 2019/2020

Namn: Raymond Samo.
Ålder: 26 år.
Aktuell: Nyvald ordförande för Göteborgs universitets studentkårer.
Intressen: ”Studera, lära mig nya saker och fundera på livets stora frågor. Älskar fotboll, innebandy och ishockey”.
När grät du senast? ”Jag minns inte men jag gråter alltid till filmen Cast Away. Det är så sorgligt när Wilson och Tom Hanks karaktär glider ifrån varandra”. 
Vad får dig att skratta hysteriskt? ”Alltid serien Vänner”.

 

Namn: Elin Gunnarsson.
Ålder: 25 år.
Aktuell: Nyvald viceordförande för Göteborgs universitets studentkårer.
Intressen: ”Jag är en råbarkad hårdrockare och hopplös byråkrat. Annars tycker jag om att gå på konserter, sitta på uteserveringar och åka tåg”.
När grät du senast? ”Jag har gråtit någon gång under de senaste veckorna men minns inte varför. Jag har inte svårt till gråt och gråter med jämna mellanrum för att det är skönt”.
Vad får dig att skratta hysteriskt? ”Filmen Torsk på Tallinn och serien Percys tårar”.

 

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.