Foto: Privat.

GU-studenten Tanya är Årets tech-tjej

GU-studenten Tanya Singh har utsetts till vinnare av Microsofts stora utmärkelse Årets tech-tjej. Utmärkelsen delas ut för att lyfta fram kvinnliga förebilder och inspirera unga kvinnor att söka sig till teknikrelaterade utbildningar. Spionen har pratat med Tanya om vad vinsten betyder för henne och vad som väntar härnäst.

Tanya Singh läser Systemvetenskap vid Göteborgs universitet och är en av eldsjälarna bakom utskottet Ctrl-IT inom IT-sektionen på GU. I sitt arbete i utskottet arbetar Tanya med att främja och stärka tjejer och ickebinära inom programmet och det var för det arbetet som hon uppmuntrades att söka till tävlingen Årets tech-tjej.

I februari valdes Tanya ut som en av tio nominerade och ungefär en månad senare gick hon, tillsammans med två andra nominerade, vidare som toppfinalister. Ikväll tog Tanya emot utmärkelsen Årets tech-tjej på Universum Awards-galan som i år anordnas digitalt. Utöver titeln som Årets tech-tjej får Tanya nu som vinnare en egen mentor på Microsoft, hon blir även ambassadör för tech-intresserade ungdomar i landet och kommer att ingå i ett nätverk av tidigare finalister som är verksamma i branschen.

Grattis Tanya! Hur känns det?
– Det känns riktigt bra! Det är fortfarande lite overkligt men jag försöker klappa mig själv på axeln och inse att jag har jobbat hårt för att komma dit jag är idag.

Vem var den första du ringde efter beskedet?
– Den första jag ringde var min mamma. Hon har sedan början sagt att hon tycker att jag förtjänar att vinna utmärkelsen. När jag berättade för henne började hon skrika av glädje. Hon är så stolt och det känns fint att göra sin mamma glad. 

Vad betyder den här utmärkelsen för dig?
– Det känns som ett stort erkännande. Förra årets vinnare brann verkligen för inkludering och mångfald och det betyder mycket att få föra det arbetet vidare. Jag hoppas att jag genom den här plattformen som jag nu får tillgång till kan verka för förändring och rättvisa i branschen.

Vad väntar härnäst?
– Arbetet sätter igång redan imorgon då jag ska vara med på Microsofts company meeting och bli intervjuad av VD:n. Jag ser verkligen fram emot det även om det känns en smula nervöst. Som ambassadör kommer jag att arbeta för att nå ut till unga tjejer, anordna workshops och på olika sätt hjälpa dem att identifiera sig med teknologi och inspirera dem att söka sig till teknikrelaterade utbildningar.

Hur ska du som ambassadör arbeta för att inspirera tech-intresserade ungdomar?
– Jag vill förmedla att alla har en egen historia och en egen drivkraft som har sin plats inom tech. I slutändan handlar tech om att hitta den bästa lösningen, inte den rätta. För att nå dit måste man får in alla aspekter och det får man genom olika åldersgrupper, etniciteter, kön och studiebakgrund. Alla är behövda inom tech. 

Hur kommer prisutdelningen att ske?
– Ikväll äger Universum Awards-galan rum på webben och där kommer de att dela ut priset till Årets tech-tjej men även dela ut andra utmärkelser såsom Årets samhällsutvecklare. Det ska bli spännande att se vilka de andra vinnarna är och sedan ta del av reaktioner från mina nära och kära när de i sin tur får veta. 

Förutom galan ikväll, hur ska du fira utmärkelsen?
– Jag tänker mig ett corona-anpassat firande utomhus, grillhäng med min familj, nära och kära. 

 

TIDIGARE ARTIKLAR:
GU-studenten Tanya toppfinalist i Tech-tävling
GU-studenten Tanya kan vinna stor Microsoft-tävling

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.