Foto: Pexels/CC00.

Ökning av klustersmitta i samband med studentfester - GU ännu inte drabbat

Flera av landets lärosäten rapporterar om en ökning av bekräftade fall av corona där studentfester i samband med terminsstart pekas ut som källa till smittspridningen. Men på Göteborgs universitet ser man ännu ingen ökad smittspridning kopplat till insparksaktiviteter.

 De senaste dagarna har studenter vid Mälardalens högskola och Linköpings universitet bekräftats smittade av coronaviruset efter att ha deltagit i insparksaktiviteter i samband med höstterminens start.
– Det är väldigt olyckligt att det här har hänt. Vi uppmanar våra studenter sedan pandemins start att hålla avstånd och följa smittskyddets riktlinjer, säger Malin Gunnarsson, tillförordnad förvaltningschef på Mälardalens högskola, till SVT.

Folkhälsomyndigheten har tidigare i höst rapporterat om att coronaviruset är som mest utbrett bland personer i åldersgruppen 20-29 år. Just den åldersgrupp som majoriteten av universitets- och högskolestudenter tillhör.

Efter det breda utbrott som skedde i samband med en insparksfesterna på Mälardalens högskola har man nu ställt om all utbildning på de drabbade programmen till distans under de kommande två veckorna. Vid Göteborgs universitet känner man inte till att någon utbredd smittspridning ska ha förekommit vid varken studentfester eller aktiviteter i universitetets regi.
– Vi har ingen kännedom om klustersmitta vid Göteborgs universitet men skulle det inträffa får vi reda på det säger Tomas Melin, pressekreterare vid Göteborgs universitet.

Studentkårerna vid Göteborgs universitet är de som arrangerar välkomstaktiviteter och events för de nya studenterna. De är också ansvariga för att följa riktlinjerna för minskad smittspridning. Göta studentkår vid Göteborgs universitet berättar att de inför höstterminen noga planerat sina aktiviteter efter de rådande riktlinjerna. 
– Vi har sedan i våras vidtagit flertalet åtgärder för att begränsa smittspridningen inför höstens inspark, bland annat genom att göra många av våra events digitala. Vad vi vet har det dykt upp några enstaka fall bland studenterna men vi känner inte till att det rör sig om någon utbredd smittspridning, säger Araz Farkosh vice ordförande för Göta studentkår. 

 

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.