Foto: Eva Dahlin/UHR.

Många högskoleprovskrivare saknar behörighet

Fyra av tio som anmält sig till högskoleprovet den 25 september vid landets tre största provorter går fortfarande på gymnasiet och kan därför inte söka till högskolan i vår, rapporterar Svenska Dagbladet.

Höstens högskoleprov har under de senaste månaderna varit kraftigt omdebatterat och kantats av många turer. Den 18 september fattades det slutgiltiga beslutet om att låta högskoleprovet genomföras med två begränsningar - högst 27 600 deltagare och endast personer som sedan tidigare inte har ett giltigt provresultat fick anmäla sig till provet. Detta för att så många som möjligt som behöver skriva högskoleprovet för att söka in till vårterminen ska få chansen.

Nu rapporterar Svenska Dagbladet att fyra av tio som anmält sig till höstens högskoleprov vid landets tre största provanordnare fortfarande går på gymnasiet och kan därmed inte söka till högskolan i vår.

Hos ungefär hälften av provanordnarna nåddes maxtaket men det är oklart hur många som nekades möjlighet att delta.
– De hade rätt att söka och det har de gjort, även om det inte var riktigt det som var avsikten. Det var inte därför provet gjordes under de här lite extraordinära omständigheterna, säger högskoleprovets nationella samordnaren Peter Honeth till SvD.

Honeth säger till tidningen att det sannolikt inte kommer att finnas ett maxtak för antalet sökande under vårens högskoleprov.   

Här kan du läsa vår tidigare rapportering om högskoleprovet 2020 : 
Platser kvar till höstens högskoleprov
Fusk, överbelastning och tusentals fler sökande än tillgängliga platser till högskoleprovet
Högskoleprovet blir av den 25 oktober
Högskoleprovet kan komma att bli av den 25 oktober
Nytt beslut - inget högskoleprov i höst 

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.