Montage: Stefan Ideberg/GU, Pexels.

Terminsstart våren 2021 - det här är bra att känna till

Idag startar en ny och annorlunda vårtermin vid Göteborgs universitet. Vid terminsstart är det mycket att hålla reda på, inte minst för dig som är ny student. Vi har därför listat några saker som är bra att känna till så här i terminsstart.

GU-kortet
GU-kortet ger dig tillgång till universitetets lokaler men också möjlighet att skriva ut, kopiera samt låna böcker på universitetsbiblioteket. För att beställa GU-kortet behöver du ha ett aktivt studentkonto. Ladda upp ett eget foto och välj ett servicecenter där du hämtar ut ditt kort. På grund av pandemin uppmanar Göteborgs universitet att endast beställa och hämta ut ett GU-kort om man verkligen behöver det. Här hittar du mer information om hur du beställer kortet. 

Universitetsbiblioteket
Efter skärpta restriktioner har Göteborgs universitetsbibliotek endast öppet för lån och utlån för studenter vid Göteborgs universitet. Bibliotekens öppettider och service är tills vidare begränsade och man uppmanar att endast de som verkligen måste att besöka biblioteken. Istället går nu stora delar av universitetsbibliotekets tjänster och service att ta del av online. På universitetsbibliotekets hemsida hittar du mer information om tillgängliga tjänster, öppettider samt anvisningar som gäller vid eventuella besök.

Servicecenter
Servicecenter vid Göteborgs universitet har för närvarande begränsade öppettider för besök och tar endast emot dig som ska hämta ditt GU-kort. De servicecenter som har öppet är följande:
Servicenter Haga, Sprängkullsgatan 19. Måndag - fredag 8-12 samt lördag 23/1 10-14.
Servicecenter Näckrosen, Renströmsgatan 6. Måndag - fredag 8-12.

Vid eventuella frågor går det att nå servicecenter via mejl och telefon.
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
031-786 6500 måndag - torsdag 8-16 och fredag 8-14.

Digital undervisning
Den digitala distansundervisningen fortsätter även under vårterminen att bedrivas genom lärplattformen Canvas och videomötestjänsten Zoom. För en del utbildningar kan även andra verktyg eller programvaror förekomma. Genom universitetets licens har alla GU-studenter obegränsad tillgång till Zoom. Du som är ny student vid GU hittar mer information om hur du aktiverar licensen samt en användarguide till Zoom på studentportalen. Om du som student inte har tillgång till nödvändig teknik som krävs för att genomföra dina studier vänder du dig till kursansvarig.

Uppmanar att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer
Göteborgs universitet uppmanar samtliga studenter och anställda att fortsättningsvis följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer om man vistas på campus. Det innebär att alla med symtom på luftvägsinfektion eller förkylningssymtom, även lindriga, ska stanna hemma. Testa dig om du är sjuk. Tvätta händer med tvål och varmt vatten, använd handsprit, hosta och nys i armvecket och håll avstånd till personer som nyser eller hostar. Se till att följa specifika regler och bestämmelser för de lokaler som du vistas i. Undvik onödiga resor och även resor i kollektivtrafiken i rusningstrafik. 

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.