Foto: Pexels / Creative Commons CC00.

Nya ord föds fram under coronapandemin

Dimitros Kokkinakis är docent i språkteknologi vid Göteborgs universitet och har nu med några kollegor börjat undersöka vilka nya ord som uppfinns eller kommer fram under den pågående pandemin. "Hobbyepidemiologi" eller "zoombombning" är några av de ord som tillkommit för att beskriva nya fenomen som uppstått under pandemin. 

Bakgrunden till projektet är bland annat att undersöka hur äldre människor benämns och begreppsliggörs i olika texter. Till projektet har texter och material har samlats in från bland annat vetenskapliga texter men man har även hämtat in material från nyhetsmedier, myndigheter och sociala medier. Till våren hoppas man kunna gå vidare med att analysera materialet,  berättar Dimitros Kokkinakis, docent i språkteknologi vid Göteborgs universitet, för GU Journalen.  

Han berättar vidare att det under coronapandemin fötts fram del påhittiga uttryck och att de uttryck kommit fram ofta är benämningar på saker som folk börjar göra när de sitter hemma och är uttråkade eller helt enkelt börjar göra under de förändrade förutsättningarna. Ett exempel är att man ska ta sig en “zoomkaffe”. Alltså att man tar sig en kaffe för att man ska vara i ett zoom-möte. Eller att man gör en “armbågshälsning” eller ger någon en “luftkram” för att kunna hälsa på ett coronvänligt vis.

Dimitrios Kokkinakis säger att det inte bara är roligt att undersöka uppkomsten av nya ord. Ord säger även en hel del om attityder och tankesätt, det har man kunnat se genom de nyuppkomna ord som användes i början av pandemin. Benämningar av coronaviruset så som “Kinaviruset” eller “Wuhansmittan”, var ett sätt att uttrycka irritation på Wuhan eller Kina för att viruset bröt ut därifrån.

Om de nyuppkomna orden kommer att bli bestående eller försvinna i takt med pandemin går ännu inte att säga något om. 
– De flesta ord kommer säkert att försvinna men andra kan hänga kvar och kanske ändra betydelse. En pandemi är förstås något förfärligt. Men för oss språkvetare ger den en fantastisk möjlighet att undersöka utveckling och spridning av språkliga uttryck och kunna jämföra mellan olika medier, säger Dimitrios Kokkinakis till GU Journalen.

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.