Yesum Yoon, 23 år från Seoul, Sydkorea, tidigare student i Metallgestaltning på Steneby. Foto: Violetta Kovacka.

Examensutställning som hanterar samtida frågor

HDK-Valands studenter tar snart examen och kommer inom de närmaste veckorna ha flera utställningar. Idag ställer Steneby i Dals Långeds studenter ut sina examensarbeten som hanterar några av samtidens stora samhällsfrågor som ekologi, social jämlikhet och massproduktion.

Masterprogrammet i tillämpad konst och formgivning är en av HDK-Valands många program. Det är en internationell utbildning som studenter från hela världen är delaktiga i. Deras examensarbeten är skapade individuellt men under processen har ett nära samarbete utvecklats mellan studenterna på utbildningen. På så sätt har ett bredare och mer allmänt perspektiv skapats kring de samtida frågorna som utställningen hanterar men den personliga nivån och prägeln är också där.

I dagens utställningen medverkar studenter från möbeldesign med inriktning trä, metallgestaltning samt Textil-Kropp-Rum. Utifrån deras arbete reflekterar utställningen över två års studiobaserat utforskande och angriper till exempel vår relation till materiella ting, hur handvävda kläder kan förmedla känslor samt det traditionella hantverket i förhållande till möbler.
– Min installation “Belladonna” handlar om att frambringa skönheten i faran av att arbeta med metallkonst. Jag tycker att ju farligare någonting är, desto vackrare är det. Det ska bli intressant att se hur åskådarna kommer interagera och uppleva mitt verk, säger Rika Zemaityte, student på masterprogrammet i tillämpad konst och formgivning.

Besökare är välkomna på vernissage den 22 april på Steneby Konsthall, med begränsat antal platser. Parallella utställningar från andra examensstudenter från HDK-Valands olika program pågår runt om i Göteborg. Det kommer finnas möjlighet att se deras arbeten i både fysisk och digital form fram till mitten av maj.

 

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.