Claudia Andersson. Foto: Michael Andersson.

"Att lärosätet är transparent med sina processer gör skillnad"

Förra veckan skrev Spionen om att Gothenburg Student Sustainability Hub nyligen lanserat en kampanj på Instagram där så kallade hållbarhetshjältar nomineras och uppmärksammas. De nominerade och utsedda är studenter vid antingen GU eller Chalmers och för att bli nominerade ska de, vid sidan av sin utbilnding, engagerar sig i hållbarhetsfrågor genom att driva en hållbarhetsorganisation eller helt enkelt leva på ett sätt som är hållbart och kan inspirera andra. I veckan pratar vi mer med några av hållbarhetshjältar och först ut är GU-studenten Claudia Andersson.

Berätta, varför är just du en hållbarhetshjälte?
– Hållbarhetshjälte är inte vad jag skulle kalla mig men jag vet att mitt engagemang i en hållbarhetsorienterad studentförening SASS, Sahlgrenska Academy Students for Sustainability, har bidragit med en del, vilket nyss uppmärksammats.

Hur har du engagerat dig i frågan om hållbarhet?
– Hållbarhetsfrågan är för mig multidimensionell, för vilket jag engagerat mig i aktiviteter som främjar kunskapen om kopplingen mellan hälsa och miljö, vare sig via föreläsningar jag tipsar om, samarbete inför EUTOPIA week eller ACT! Sustainable week, eller genom att ta vara på studentnätverket för att stödja tidigare skapade initiativ i behov av det.

Berätta mer om dig själv!
– Jag läser Folkhälsa med Hälsoekonomi på mastersnivå vid GU men är utbildad tandläkare. Man kan väl säga att jag är från GBG efter 12 år i den här underbara staden (annars är jag Peruansk med Kinesisk härkomst).

Hur mycket upplever du att frågor om hållbarhet präglar dig och din omgivning?
– Jag upplever att hållbarhetsfrågorna i min omgivning exklusivt kopplats med miljöpåverkan, vilket jag inte håller med om. Efter pandemin har vi alla insett att sättet vi lever på (konsumtionsmönstren, transportsvanorna, resursanvändningen, mm.) behöver ändras omedelbart för att kunna överleva i flera generationer. Men vi kan inte uppnå dessa om inte det satsas på anständiga arbetsvillkor, kvalitetsutbildning, eller jämställdhet också. Jag tror att studenterna är medvetna om det, vilket successivt gör att fler engagerar sig och kräver förändringar.

Tycker du att ditt lärosäte kan göra mer i arbetet mot att bli mer hållbara?
– Definitivt. Att lärosätet är transparent med sina processer gör skillnad. Dock ser jag fram emot att dessa processer kopplas till de hållbara målen och ses som en helhet som innebär mer än bara klimatpåverkan. Studentmedverkan är ett sätt att få vara med och tycka till: att bli sedd och lyssnad.

Ge oss ditt bästa tips för hur man kan börja för att verka mer hållbart inom sin egen tillvaro!
– Cykla eller gå om du kan (mindre koldioxidutsläpp och motion), satsa på återanvändbara saker t.ex. tygkasse eller menskopp, rädda maten och kör på matlåda, lär dig att odla inomhus och förnya dig genom att skaffa nya kunskaper.

Kampanjen fortsätter resten av vårterminen och än så länge har cirka 10 studenter blivit uppmärksammade som hållbarhetshjältar. Mer om kampanjen kan du kan du hitta under namnet #StudentsOfGBG på Instagram.

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.