Adrian’s Apostles, William Andréasson, Hanna Seviarynets, Carl Davidson och Ademir Čabaravdić. Foto: Privat.

Studenter från GU trea i internationell Cyber Challenge-tävling

Göteborgs universitet placerade sig på en tredje plats i årets upplaga av Cyber 9/12 Strategy Challenge, som anordnades i Genève i förra veckan. Laget som tog hem pallplatsen heter Adrian’s Apostles och består av William Andréasson, Hanna Seviarynets, Carl Davidson och Ademir Čabaravdić som alla läser Master's Programme in International Administration and Global Governance (IAGG) vid GU.

Varje år anordnas en cybersäkerhetstävling på Försvarshögskolan i Sverige för att öka förståelsen kring cyberangrepp, metoder och de utmaningar som dessa medför regeringar, myndigheter och medborgare. Laget från GU, Adrian’s Apostles tog hem en andraplats i tävlingen och tyckte att det därmed var självklart att de även skulle söka in till den internationella tävlingen i Genève, där de alltså lyckades ta hem en tredjeplats. Med som coach hade de Adrian Hyde-Price, professor på statsvetenskapliga institutionen, som laget “Adrians Apostles” också är uppkallat efter.

Spionen har pratat med William Andréasson som berättar att de är överraskade över hur bra det gick.
– Vi gick inte in med några speciella förväntningar så vi är väldigt nöjda med pallplatsen. Det var hög konkurrens med högprofilerade universitet som till exempel Oxford med, så det var kul att det gick så bra som det gjorde, säger han.

Själva deltagandet bygger helt enkelt på att de tyckte att det lät som en rolig utmaning.
– Vi tänkte att det lät som en kul vinkling på säkerhetspolicy, sedan gick det så pass bra på Försvarsmaktens tävling att det var givet för oss att prova på att gå vidare i den internationella tävlingen också, säger William Andréasson.

Själva tävlingarna utgörs av att de tävlande lagen får hantera ett fiktivt scenario där regering, myndigheter eller liknande instanser utsätts för ett cyberangrepp. På den internationella tävlingen i Genève framfördes ett fiktivt scenario där europeisk sjukvård misstänktes vara utsatt för en cyberattack, vilket innebar att gruppen fick testa sina kunskaper om EU:s olika institutioner.

Man kan tänka sig att cyberangrepp endast handlar om IT och datorer, men IAGG som William och hans lagkamrater studerar är inte en IT-utbildning. William förklarar därför för Spionen att ett sätt att motverka cyberangrepp skulle kunna vara att utöka kännedomen om cyberangrepp bland allmänheten samt inom professioner som samhälls- och statsvetare.

 

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.