Nu inleds avvecklingen av distansundervisning

Idag den 1 juni tas bland annat rekommendationen om distansundervisning bort, vilket innebär en stegvis återgång till campusundervisning.

Den 27 maj presenterade regeringen sin femstegsplan för att anpassa och avveckla de svenska pandemirestriktionerna. Efter ett sjuttiotal pressträffar sedan pandemin bröt ut vill regeringen och Folkhälsomyndigheten nu signalera att restriktionerna stegvis kommer att avvecklas.
– Vi börjar nu skymta början på slutet, sade statsminister Stefan Löfven när han presenterade regeringens femstegsplan för lättnader och avveckling av restriktionerna i torsdags.

Efter mer än ett års distansstudier är det många som gläds åt att saker och ting återgår till en mer normal tillvaro. Rektor Eva Wiberg ser glatt på nyheterna men vill ändå notera att det inte är helt över med distansundervisning ännu.
– Regeringens besked är mycket glädjande. Det innebär att vi kan se fram emot en öppnare höst, men får inte tolkas som att vi kan ses på campus redan i nästa vecka. Vårens beslut ligger fast och planeringen framåt måste utgå från en successiv och ordnad återgång, säger rektor Eva Wiberg i intervju på GU:s hemsida.

Övergången från distansstudier kommer dock att ske stegvis under hösten där vissa utbildningar kommer få en snabbare återgång än andra. Det är dock fortfarande många restriktioner som kvarstår vilket skolorna och universiteten får anpassa sig efter. Folkhälsomyndigheten betonar även att smittläget i landet fortsatt är det som kommer att avgöra vilka rekommendationer myndigheten kommer med framöver. Myndigheten fastslog i torsdags att pandemin är långt ifrån över och att smittspridningen i Sverige fortfarande är hög.


Här är regeringens femstegsplan

Steg 1 träder i kraft idag, 1 juni:
Barn och vuxna kan delta i lägerverksamhet, cuper, matcher och tävlingar i mindre skala.

Motionslopp och liknande idrottstävlingar kan genomföras under förutsättning att högst 150 utövare deltar samtidigt.
Det blir möjligt att besöka nöjesparker och marknader i större utsträckning. Kravet på smittskyddsåtgärder ligger dock kvar för verksamhetsutövaren.Fler personer än tidigare kan delta i religiösa evenemang och i kultur- och idrottsevenemang. Det innebär att fler personer till exempel kan delta i gudstjänster, gå på teater och på fotbollsmatcher inom ramen för det som gäller för allmänna sammankomster och offentliga tillställning. Om deltagarna anvisas en sittplats kan upp till 50 deltagare tillåtas. För arrangemang utomhus får maximalt 100 deltagare delta utan sittplats. Med sittplats kan upp till 500 deltagare tillåtas.
Det blir möjligt att gå på restaurang och andra serveringsställen fram till klockan 22.30
När det gäller fester, middagar och andra privata sociala träffar med personer utanför ens mindre krets avråder Folkhälsomyndigheten fortfarande från det. Uthyrning av lokaler för privata fester med fler än 8 personer är även fortsättningsvis otillåtna.

Steg 2 beräknas träda i kraft 1 juli:
Då höjs deltagartaken för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Inomhus går det då bra att vara 50 deltagare och upp till 300 om deltagarna är sittande.

Steg 3 träder preliminärt i kraft 15 juli:
Då försvinner bland annat råd om munskydd i kollektivtrafiken samt reglering om visst antal kvadratmeter per person i inomhus- och utomhusmiljöer. Trängsel ska fortfarande undvikas.

Steg 4 är beräknat till september:
Deltagarbegränsningar vad gäller allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tas bort, men eventuellt kan särskilda regleringar av stora allmänna sammankomster och offentliga tillställningar fortfarande behövas.

Steg 5, för närvarande finns ingen beräkning för när det sker:
Då slutar uppdraget till vissa statliga myndigheter om att vidta ytterligare åtgärder för att öka andelen anställda som arbetar hemifrån att gälla. Allmänna råd om att undvika trängsel tas bort.

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.