Magnus P. Ängsal. Foto: Johanna Hillgren.

Ny studie tittar närmare på expertrollen i medierapporteringen av covid-19

Imorgon redovisas resultat från en studie av svensk pandemidiskurs i massmedia från våren 2020. I ett seminarium med Magnus P. Ängsal, universitetslektor i tyska vid institutionen för språk och litteraturer vid Göteborgs universitet, diskuteras vem som ses som experten i svensk medierapportering.

Experten har spelat en stor roll i hanteringen av coronapandemin i Sverige. Men vem är experten? Det kommer Magnus P. Ängsal svara på morgondagens seminarium.
– Seminariet handlar om bilden av experten under pandemins första två månader i svensk massmediebevakning. Pandemin är väl vid det här laget närmast sönderdebatterad, men kanske får man sig en ny infallsvinkel till livs på seminariet, säger Magnus P. Ängsal.

De personer som det kommer att diskuteras kring är de som benämndes som och hänvisades till som experter under pandemins inledningsskede.
– The usual suspects, Anders Tegnell, Björn Olsen, Agnes Wold, och en del andra. Men föredraget handlar också om hur själva expertrollen diskuteras och förhandlas, säger Magnus P. Ängsal.

Enligt Magnus P. Ängsal finns det en del media hade kunnat göra bättre gällande rapporteringen av pandemin. 
– Medier, debattörer och andra makthavare i offentligheten behöver, för det första, allmänt - inte bara i pandemin - bli bättre på att skilja forskningsresultat från politiskt beslutsfattande. Det senare har med viljeriktning och omdömesförmåga att göra och följer inte per automatik av det förra. För det andra behövs en medvetenhet om att också ”experter” är människor som betraktar världen ur ett perspektiv. De är inga objektiva sanningsorakel. Samtidigt är expertkunskapen viktig, hållningslös relativism är ingen framkomlig väg det heller, säger Magnus P. Ängsal.

 

 

Seminarium

Vem är experten i pandemin? Benämningen ”expert” och dess kontexter i svensk medierapportering om covid-19
När: 15 september, kl 10:15 - 11:45
Plats: Online via zoom 
Medverkande: Magnus P. Ängsal, universitetslektor i tyska vid institutionen för språk och litteraturer.
Arrangör: Institutionen för svenska språket

 

 

 

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.