Seminarieparken, Göteborgs universitet. Foto: Samuel Petersson.

Anmälan inför vårterminens kurser och program har öppnat

Inför höstterminen 2021 slogs ansökningsrekord då många unga under coronapandemin vänt sig till studier istället för att resa och jobba. Idag öppnar anmälan för vårterminens kurser och program. Blir det ännu ett rekord eller minskar söktrycket när pandemin avtar?

I våras var det rekordmånga som sökte sig till höstterminens studier. Totalt sökte ungefär 419000 personer till högre utbildning, vilket var en ökning med 3 procent från förra hösten. Idag öppnar anmälan för vårterminen 2022.
– Vi tror att vi kommer ha någonstans mellan 240 000-270 000 sökande, det är svårt att göra mer exakta uppskattningar än så, säger Andreas Sandberg, enhetschef vid Universitets- och högskolerådet, UHR.


Andreas Sandberg, enhetschef vid Universitets- och högskolerådet, UHR. Foto: Björn Dalin. 

I och med att restriktioner lättas på från och med den 29:e september och jobbtillfällen igen väntas bli fler, kan det innebära ett sjunkande antal ansökningar inför kommande terminer.
– Årets rekord inför höstterminen 2021 innebar inte en stor ökning av sökande om man jämför med den ökning vi såg inför höstterminen 2020. Därför tror vi oss heller inte se någon stor ökning inför vårterminen jämfört med föregående år. Med det sagt kan det såklart blir en ny högsta notering sett till sökande inför en vårtermin. Vi tror inte att det relativt nya beskedet om lättnader kommer att påverka antalet sökande nämnvärt, säger Andreas Sandberg.

Han fortsätter:
– Vi tror på ett fortsatt väldigt stort intresse för högskolestudier under en period framöver, det innebär troligen inte fortsatta stora uppgångar sett till antal sökande utan mer sannolikt en utplaning runt en viss mängd sökande, säger Andreas Sandberg.

Anmälan öppnar idag, 15:e september och sista ansökningsdag är 15:e oktober. Du anmäler dig via antagning.se.

 

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.