”Svajpa höger, vi drar ett streck över det här”

I början av terminen och när man fortfarande är ny och det händer mycket runtomkring kan det vara skönt att lära känna Göteborgs universitets studenter genom sång, dans och spex.

Årets Filosofspex sparkar igång hösten genom att bjuda in till en revy om kärlek och romantik i en modern värld. För filosofspexarna är detta ett sätt att locka till sig nya medlemmar men ockå att bjuda in alla nya studenter till att umgår utanför läsesalarna. VI har pratat med spexets pr-ansvarig Medea Lindgren. 

När, var, hur börjar spexhösten för er?
– Med en revy igår torsdag och idag fredag kl. 19 i Lingsalen i Studenternas hus på Götabergsgatan 17. Föreställningen är gratis för nya studenter som uppger ”medalj” i biljettkassar. För medlemmar i Göta studentkår är priset 20 kr och för 40 kr för icke-medlemmar.

Vad handlar revyn om?
– Den handlar om kärlek och romantik i en modern värld där vi får följa huvudpersonen Lucy som varit singel i ett år. Den här revyn har skrivits och förberetts på bara tre veckor, tre intensiva träningsveckor då spexet vanligtvis förbereds under ett halvår. 

Vad är syftet med att göra just en revyn?
– Vi gör det både för vår egen skull men också för publiken, det är ett kul umgängessätt och ett sätt att göra folk glada. Sen tror vi givetvis att det är ett bra sätt att locka till oss medemmar på. 

Kommer det kommande spexet att bygga vidare på ämnet i revyföreställningen?
– Nej, det kommer det inte. Nästa års spex kommer att ha temat vilda västern.

För den som blir sugen att vara med - nä börjar auditions till nästa spex?
– På måndag 12/9 börjar auditions och håller på två veckor framåt. För att få göra audition gäller det att boka tid, maila Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. så svarar vi med vidare information och instruktioner.

Vem kan vara med i spexet?
– Vi söker folk som är positiva och glada. Man behöver inte ha någon tidigare erfarenhet av att stå på scen, sång och dans är helt utifrån egen förmåga. Om ens karaktär inte kan sjunga så hör det till karaktären. Vi gör mycket improvisationsövningar så att man blir varm i kläderna. Vill man inte stå på scen men ändå vara med finns det andra grupper att söka till: dans, kostym, dekor, teknik och orkester. Men man är också bara välkommen att bara vara med och umgås. Varje tisdag kl. 18 har vi spextisdag. Då träffas vi och spelar spel, hänger, sjunger och gör teatersport. Vill man inte vara med i föreställningen finns det ett gött gäng att hänga med.

Men den som vill vara med, men känner sig lite osäker?
– Kom förbi på en spextisdag och tjöta med oss, vi är helt vanliga människor. Vi har alla varit nervösa inför att stå på scen. Kika på vilka vi är, ställ frågor till de som har varit med tidigare. Kika på vilka vi är och då kanske det känns lite lättare.

Så tillslut - hur går en audition till?
– Inför audition kommer vi att skicka det första stycket i manuset som man ska få öva in. Helst ska man kunna stycket utantill men det gör inget om man inte kan det. Sedan får man gärna ha övat in en låt att sjunga inför juryn men det går även bra att t.ex. sjunga skalor, vi vill bara få en uppfattning om hur man ligger till röstmässigt. Vi avslutar med en liten improvisationsövning.

Violetta Kovacka
Aldijana Talic

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.