This is how our brand will grow even stronger

August Schelin. Foto: Jacob Obstfeldter.

August Schelin is president of Handelshögskolan i Göteborgs studentkår, HHGS. He explains how the Student Union of Handels will grow towards their future ambitions of becoming even stronger as a brand. One decision is already stated - all communication will from now on be in English. 

I väntan på Valborg

Nora Myrne Widfors är ordförande för Göta studentkår. Foto: Tobias Karlsson.

Göta studentkårs ordförande Nora Myrne Widfors skriver om vad som händer på Göteborgs universitet nu och uppmanar dig som student att titta förbi på en kopp kaffe!

Att kasta sig ut

hass IMG 3787

Vi som reste med EnviroTravel 2017 är åter på svensk mark och intrycken och lärdomarna från Island börjar landa. Det var två fantastiskt roliga och lärorika veckor under vilka vi fick uppleva så mycket mer än jag kunnat drömma om!

Alltid två sidor av samma mynt

hass IMG 3787

Den oerhört roliga och intensiva veckan på Island är över och i skrivande stund åker vi färja hemåt. Vi visste redan innan att Island var ett föregångsland. 99,9 % av hushållen försörjs av förnybar energi och av den elektricitet som används på Island är ca 25 % är från geotermisk energi och ca 75 % från vattenkraft. Jag trodde att vi skulle komma till Island och bli överväldigade av hur långt före oss de är i energiomställningen som vårt hotade klimat kräver. Så blev det i viss utsträckning också, samtidigt som vi lärt oss att det alltid finns två sidor av samma mynt.

Vad kårengagemanget har gett mig

linaolofsson IMG 6041

Jag skulle vilja lyfta vinsterna med att engagera sig. Som heltidare ska du leda en hel organisation, du ska vara chef för anställda och se till att organisationens arbete går framåt. Du lär dig utveckla handlingsplaner, organisationsstruktur. Du lär dig också att argumentera, att leda en styrelse och att skriva handlingar och protokoll.

Reflektioner från förarsätet

Vi har i skrivande stund tillbringat fem heldagar på Island. Till tonerna av Monsters and Men har vi kört längs med Road 1. Naturen har skiftat mellan vulkankratrar, lavaområden täckta av enbart mossa, mineralfärgade berg och grönare områden med betande islandshästar och får. Vi har sett varma källor, upplevt geotermiska områden där svavellukten tränger sig in i bilen, karga bergsområden med snötäckta fjälltoppar, videung och lupiner som ramar in vägen. Vid mer än ett tillfälle har vi missat en avfart för att vi varit så distraherade av hur häpnadsväckande omgivningarna är.

Hållbart resande

 Tre dagar på färja; från Göteborg till Island med ett förmiddagsstopp på Färöarna. Allt detta med HaSS (Handels students for sustainability) studentdrivna projekt Enviro travel som syftar till att lära studenter om hållbarhet och sprida den kunskapen och inspirera andra. Tema: förnybar energi och hållbart resande. 

"Nu när den stora dagen kommer är jag plötsligt inte där"

Idag tar mina fantastiska klasskompisar sin examen. Jag har länge drömt om att stå där på trappan framför det mäktiga gula huset som idag är globala institutionen och skåla med lärarna. I min dröm var det alltid soligt väder och alla hade långklänning. Nu när den stora dagen kommer är jag plötsligt inte där. Istället sitter jag i min lägenhet i Mexiko City. Ibland blir det inte som en tänkt sig och ibland måste en tänka om. Jag valde att lyssna på Fleetwood Mac’s klassiker You can go your own way och den ledde mig hit. Så i dagens krönika får jag skicka med ett stort grattis till alla mina hjältar som försöker rädda världen undan miljökatastrofer och ohållbar kapitalkoncentration.

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.