Full fart på Island

Okej, nu var jag kanske lite väl hård. Min poäng är egentligen att vi som studenter gör större nytta om vi representerar studenterna i samma rum som universiteten, det vill säga där besluten faktiskt fattas. Att sitta vid sidan av och komma med förslag på projekt är inte något som förbättrar varken studentmedverkan eller inflytande. Det gör att studentfrågor blir en fråga separat från universitetens frågor.

Studenter finns och verkar på universiteten precis som alla andra och ska därför vara en del av den diskussion som universiteten för. Som studenter behöver vi ibland slåss för att frågor om utbildning ska vara en del av agendan och det hjälps knappast av att studenterna får ett eget rum där vi kan sitta och prata om hur trevligt det vore att ha en sportliga mellan de olika universiteten.

Jag deltog inte på studenternas workshop i Reykjavik utan deltog på en workshop om research impact. Det kanske låter som att jag inte riktigt hade något där att göra. Men med en enkel fråga "do you involve studenents in these evaluations?" så flyttades samtalet. Universiteten pratade nu om hur man involverar studenter i frågan och hur studenter är med och bidrar till olika projekt på de övriga lärosätena. 

Det är alltid mycket pompa och ståt när universitet träffas. De visar upp den bästa sidan av sig själv. Reykjaviks högskola var väldigt fin, nya fräscha lokaler som fick mig som sitter på Studenternas hus att bli något avundsjuk. Bland annat hade de en studentpub, i en källare, något som fick mig att tänka på vår pub Kårkällarn. Inget ont om den, det är ett fantastiskt ställe, men på Island var deras studentpub allt som vi önskade att Kårkällaren hade. 

Fun fact: vattnet på Island luktar prutt på grund av höga halter av svavel!

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.