Att kasta sig ut

Det var oerhört inspirerande och intressant att få ha möte med miljöjurister, miljöorganisationer, energibolag och entreprenörer. Att få besöka såväl svenska ambassaden som geotermiska kraftverk. Att få höra alla synpunkter på Island idag och hur människor ser på landets framtid med visioner och utmaningar.

Samtidigt levde vi 13 personer tätt inpå varandra i sovsalar både på färjan på vägen dit och på hostel under två veckors tid på Island. Det var en väldigt speciell upplevelse och det långsamma sättet vi reste på gav möjligheter att lära känna varandra och ha intressanta samtal om alla möjliga olika ämnen – den där typen av diskussioner som med ett öppet sinne kan utmana ens egna värderingar om saker och ting och se saker från nya perspektiv. För den utomstående betraktaren är det kanske lätt att anta att vi medverkande alla är väldigt lika, att vi är "sådana som bryr sig om klimatförändringar och en hållbar framtid".

Visst hade vi det gemensamma intresset och även en förkärlek för vacker natur. Jag vill dock påstå att vi alla är relativt olika individer med olika studiebakgrund och skilda fritidsintressen. Vi är jurister, samhälls- och miljövetare, statsvetare, ekonomer, masterstudenter och en utbytesstudent från Sydafrika. Olika bakgrund och olika intressen berikade verkligen gruppen och jag lärde mig en hel del – inte bara från de isländska aktörer vi mötte utan även från mina medresenärer, tillika nya vänner.

Att kasta sig in i äventyr som detta med bara några få förutbestämda premisser (lära om förnybar energi på Island med ett gäng andra Handelsstudenter) kan jag verkligen rekommendera – det har varit så himla roligt och resan har överträffat alla mina förväntningar!

Och just det, kom ihåg att hålla utkik efter oss i höst, då håller vi några föreläsningar där vi delar med oss av det vi har lärt oss. Och vi sätter även upp en fotoutställning på Handelshögskolans hållbarhetsdag. Hoppas vi ses där!

Beatrice Krig

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.