I väntan på Valborg

Foto: Tobias Karlsson.

Göta studentkårs ordförande Nora Myrne Widfors skriver om vad som händer på Göteborgs universitet nu och uppmanar dig som student att titta förbi på en kopp kaffe!


Ni vet hur lätt det är att försvinna in i en bubbla när en jobbar intensivt med någonting? Jag är inne i en kår-bubbla. När en jobbar på en kår är det därför lätt att tro att alla får samma information om vad som pågår på universitetet som en själv, men så är det ju såklart inte. Därför tänkte jag här nedan ge er lite info om vad jag har stött på det senaste - det händer nämligen mycket på universitetet nu!

I somras fick vi en ny rektor och en sådan kommer såklart med nya idéer, och då Eva Wiberg kommer närmast från Lund innebär det bland annat ett ökat fokus på studenttraditioner. En som nu ska instiftas i Göteborg är Diplomeringsceremonin, där alla som jobbar som förtroendevalda på kåren ska få diplom för sitt arbete. Den 22e maj är ni alla välkomna att delta på ceremonin i Vasaaulan!

En studenttradition som är gammal i Göteborg är såklart Valborgsfirandet. Varje år den sista april tågar studenter längs med Avenyn och in i Trädgårdsföreningen, där det sen blir sång och dans i sann studentanda. Det är ganska lång tid kvar, så du hinner träna upp sångrösten till dess, eller hitta din snyggaste Valborgs-outfit.

Universitetet har också anställt en person med den superlånga titeln Samordnare för studenthälsan och studenters arbetsmiljö, likabehandling och kränkande särbehandling vid GU. Han heter Johan Häggman, och ska som titeln antyder jobba för att förbättra situationen för oss studenter på många olika plan. Vi tycker att det är superbra såklart, och kommer göra vad vi kan för att hjälpa honom i sitt arbete. Har du klagomål eller idéer kring din arbetsmiljö? Kontakta din närmsta SAMO (Studentarbetsmiljöombud) eller ditt lokala kår-kontor!

En annan sak som nu är på gång är att vi ligger i startgroparna för att göra Studenternas hus till ett riktigt studentnav. Huset bytte ägare för ett par år sen, och ska nu rustas upp. Vi sitter med och ska ta fram planer på hur huset ska användas i framtiden, och vill såklart veta vad ni andra studenter tänker. Ge oss gärna idéer på vad du vill att huset ska användas till – ska det vara tillgängligt för dygnet runt-studier, ska det finnas ett studentdrivet café, ska en kunna repa med sitt band eller ska vi hålla nattklubb? Ingen idé är dålig! Vet du förresten inte vad Studenternas hus är? Då är du tyvärr inte ensam, men du kan ha gått hit utan att veta det. I huset finns nämligen utöver Göta studentkår, Kårkällar’n, Konstkåren, Gus, studentmedia och Lingsalen också Campusbokhandeln där en kan köpa kurslitteratur. Vet du fortfarande inte var det ligger, så är adressen Götabergsgatan 17, nära Götaplatsen. Kom till vårt kontor och ta en kaffe och tjöta om studentpolitik och Studenternas hus vettja!

Under tiden vi väntar på våren och Valborg hoppas jag att du liksom jag tar tid att njuta av de små stunderna solen tittar fram. Trots att en under mörkaste februari aldrig kunde tro det, är det snart ljust till midnatt och vi kan återigen dansa barbenta på gatorna.

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.