Fler studentbostäder måste byggas, menar Moderata studenter

De rödgröna har misslyckats fatalt

Genom att avreglera bostadsmarknaden och släppa fram byggföretag som väntar på bygglov, skulle enkla studentbostäder kunna börja byggas, skriver Moderata studenter, och riktar skarp kritik mot den rödgröna majoriteten i Göteborg.

Terminsstarten för landets högskolor och universitet närmar sig och lika aktuell vid varje terminsstart är bostadsfrågan för landets studenter. I bland annat Göteborgsposten har vi kunnat läsa om bristen på studentbostäder, de långa bostadsköerna hos SGS Studentbostäder och de höga hyrorna som studenterna kommer att tvingas betala för nyproducerade bostäder i Göteborg. Detta är ett återkommande problem varje år och visar på de strukturfel som finns på bostadsmarknaden idag.

Käppar i hjulet

Anledningen till de höga hyrorna är inte så konstig, det är dyrt att investera och bygga studentbostäder idag och i flera fall är det inte lönsamt. Krångliga regler och höga avgifter skapar problem för byggherrar och i slutändan för de studenter som vill flytta till Göteborg för att börja studera. Regleringar om exempelvis handikappanpassade badrum i alla nybyggda studentbostäder bekräftar bilden av krångel. Det är trots allt en enkel lägenhet som studenterna behöver och inte överklaganden och kommunala detaljplaner som sätter käppar i hjulet.

Bostäder till unga

Den rödgröna majoriteten i Göteborg har under sina snart 20 år vid makten misslyckats fatalt med sin bostads­politik. För att göra studentstaden Göteborg attraktiv måste unga ha någonstans att bo. Då bostadsbyggandet är ett problem i kommunen, går det inte att skylla på regeringen i alla lägen.

Mer konkurrens

Moderata Studenter har flera gånger kommit med förslag för ett ökat bostadsbyggande. Genom att avreglera bostadsmarknaden och släppa fram byggföretag som står och stampar i väntan på bygglov, skulle enkla men bekväma bostäder kunna börja byggas. Som vilket företag som helst, så måste även bostadsföretag kunna konkurrera med varandra på marknaden för att på sikt pressa ner hyrorna.
Alla skall ha rätt till en bostad och inte stå utan tak över huvudet. Under studietiden är det utbildning och studentliv som skall ligga i fokus, inte en återkommande oro över att inte kunna hitta en lägenhet.

 

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.