Artiklar

Spexet som är bästa medicinen

spex1webb
Malin Larsson-Johansson som Blot-Maja och Sofia Neergaard-Möller som Ansgar i årets Medicinarspex.
En missionär som misstas för en motionär - eller var det tvärtom? Årets medicinarspex, Ansgar eller Missionären på tvären, håller på att ta form, med allt vad det innebär av ordvitsar och underfundiga sångtexter. Spionen besökte en av repetitionerna för att känna av stämningen inför premiären.

På scenen inne i Samskolans aula kämpar sex medicinarstudenter med att få ihop flerstämmig skönsång med en invecklad danskoreografi. Nedifrån golvet ställer regissör Emily Amundsson höga krav på sina skådespelare;
- Bra energi, glöm inte att le stort! ropar hon med entusiasm i rösten.

Lika stora roller

Ett klassiskt studentspex bygger enligt traditionen på en historisk händelse. Ansgar eller Missionären på tvären handlar om munken Ansgar, som kommer till Birka för att kristna dess invånare. Med i bilden finns en makthungrig häxdrottning, en misstänkt gravid svärdotter och en slug entreprenör vid namn Göte Johansson. De sex skådespelarna har alla lika stora roller, vilket man är noga med att poängtera.
- Det här är verkligen rättvisans spex, säger Emily Amundsson.

Testar nya saker

Efter två år på scenen tar hon nu klivet ner på golvet för att ta sig an den ansvarsfulla regissörsrollen.
- Det är roligt att testa på saker som man aldrig har gjort innan, säger Emily.
- Här är det dessutom en väldigt förlåtande atmosfär, alla lär känna varandra väl när man umgås så intensivt som vi gör.

Ett sätt att koppla av

Intensivt är verkligen ingen överdrift. I drygt två månader har skådespelarna repat ihop sig under fyra dagar i veckan. Med tanke på det, finns det verkligen tid för något annat, förutom plugg och spexande?
- Jag minns inte riktigt vad jag gjorde på kvällarna förut, säger Markus Beckman som spelar Busk-Veronika, spexets kvinnliga fägring.
- Det blir ungefär 17 och en halv timmes repande i veckan, så det är nästan som ett deltidsjobb.
- För många är det också ett sätt att koppla av, en chans att göra något kreativt, tillägger Emily.

Ombytta roller

Att Markus spelar det kvinnliga bombnedslaget får ingen att höja på ögonbrynen. I ett studentspex är det nämligen mer regel än undantag att man spelar en roll av det motsatta könet. Sofia Neergaard-Möller gör titelrollen Ansgar, en roll som inte var helt lätt att komma in i.
- I början kändes det lite läskigt att spela en sådan slemmig gubbe som Ansgar är. Det är fysiskt ansträngande, för jag får gå hopkrupen och röra mig ungefär som Gollum i Sagan om Ringen, säger Sofia och böjer sig framåt i en kutryggig pose.

Aktuella ämnen

Medicinarspexet följer mallen för ett vanligt studentspex med mycket sång och dans. Trots den historiska bakgrunden finns det också plats för anspelningar på aktuella ämnen, som till exempel den kungliga förlovningen. Emily Amundsson tror även att publiken kommer att märka att spexet uppförs av medicinarstudenter.
- Det är klart att det kryper in något medicinarskämt. Ordvitsar på läkemedel till exempel. Och missionären på tvären är ju en given titel.
Ett bra spex kräver sin publik, något medicinarspexarna är väl medvetna om.

Kräver sin publik

- Vi vill ha en deltagande publik som ger ett bra gensvar. De får gärna ropa efter "omtag "och det uppskattas verkligen när de skrattar högt! säger Emily.
"Omtag" innebär att en extra rolig sång eller replik görs om på nytt, men med andra ord. Det kan verka svårt, men att spexarna kommer att ha minst lika roligt som besökarna råder det ingen tvekan om.

Text: Ann Edliden
Foto: Elin Åström

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.