Bibliotekarieutbildade Johanna Wistrand driver eget företag som manusläsare och spökskrivare. Foto: Magnus Gotander

Johanna gör författarna bättre

Johanna Wistrand hittade inget jobb som bibliotekarie. Iställer driver hon eget företag som manusläsare och spökskrivare.

Många drömmer om att ge ut en bok, men få har tid eller förmåga att utveckla skrivandet på egen hand. Där kommer Johanna Wistrand in i bilden. Hon läser manus och ger tips på vad som kan förbättras innan det skickas in till förlag. Hon får också uppdrag som spökskrivare vilket innebär att hon skriver hela böcker åt andra människor.
– Jag får ofta bidra med egna idéer. Det är viktigt att lära känna kunden genom att träffas några gånger. Sen blir det många telefonmöten och intervjuer.

Bakom sig har hon en författarutbildning, studier i dramatik samt en examen från bibliotekshögskolan. När hon var färdigutbildad var det personalstopp på biblioteken i Göteborg. Genom ett starta eget-bidrag började hon hålla i skrivarkurser.

Vad har du för tips?
– Man måste tycka att marknadsföring och nätverkande är kul. Vi är ett stort gäng på sociala media som lyfter varandra. Det handlar om att samarbeta med sina konkurrenter.

Vad finns det för fallgropar?
– Håll ordning på ekonomin! Man måste vara beredd på att leva lite under existensminimum.

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.