Natalie Gerami med sin bok Tysta rop.

Bokmässans viktigaste böcker!

Spionen var på Bokmässan och botaniserade och hittade två av årets viktigaste böcker! 

Bokmässan 2015 närmar sig sitt slut och det är sista dagen som alla (ja, ALLA!) medieaktörer, författare, opinionsbildare, bibliotekarier (ok, inte alla bibliotekarier, det hade varit absurt) och litteraturjournalister har chansen att frottera sig i det väldiga jippo som bokmässan är.

Det är spännande. Det är stort. Det är lätt att gå vilse. 

Av erfarenhet vet jag en sak:
Kartan över montrar som erbjuds är inte för mig. Om jag tittar på den går jag vilse. Och missar allt spännande på vägen medan blicken frustrerat fladdrar över monternummer, B80:1, C70:2, D56:1234556, vart f-n ligger DN med sin gratisfrukost. Så nej. Karta undanbedes. Det är strukturerat gående längs med kanterna som räknas. Ja det tar tid. Men behållningen är desto större.

Gömda guldkorn

Med det sagt. Konsten att bokmässa ligger som sagt i att hitta guldkornen genom att strukturerat söka sig utåt kanterna. I år ledde färden till den del av det litterära landskapet som enbart finns i samlad form på just bokmässan, i alla fall för mig, halvt om halv en litterär idiot. Det handlar om boksällskapen. Stig Dagerman, Ellen Key, Harry Martinsson känner vi väl alla till, men visste du att nästan varje utgiven svensk skriftställare, journalist som poet, omfamnas av minst ett sällskap av entusiaster som år efter år publicerar omarbetade verk av sin idol. I mycket liten skala förvisso, men ändå. I år föll ögonen på Gustaf Hellström sälskapet. Med hjälp av en t-shirt med tryckt text lockar den lilla montern till en närmare titt.
- Gustaf Hellström, berättar entusiasten Bengt Granstrand, var sveriges förste krigskorre. Han var i Paris 1917 när Tyskland bombade stan från sina luftskepp.

Eat your heart out, steam punks.

Demokratins fall

Hellström arbetade för DN och skrev om krig och elände under första delen av 1900-talet. Han kan ha skrivit en av Bokmässans viktigaste texter. I alla fall är det den känslan som infinner sig när jag tummar på ett exemplar av en reportagesamling skriven 1933. ”Gustaf Hellström i tredje riket - vittnesmål från Hitlers Tyskland”.
Före kriget, när nazisterna byggde om Tyskland, enligt sina principer, sina värderingar, och fick med sig tyska folket. Skrämmande. Och väldigt aktuellt för Sverige, idag, när den politiska kartan befolkas av partier där rätt och fel definieras genom ideer om "ren"kultur, rättigheter vilkorade och kopplade till ursprung och moral där en kulturell yttring som inte anses vara lojal med nationen anses "icke önskvärd" och i förlängningen straffbar. (Läs några av motionerna som ett visst parti lämnat till kulturutskottet så kan ni se vad jag menar)

Min fråga är: hur gick det till en hel nation kantrade, sket i demokrati, yttrandefrihet och slutade ifrågasätta överheten och glömde bort grundläggande värden som människoliv och frihet?

Gustaf Hellströms reportage från Tyskland från 1933 är en del av svaret. För mig blev det bokmässans viktigaste bok. Jag köpte ett ex för 80 pix. Och när jag läst den tänker jag ge den till någon annan. Vill du ha den? Skicka ett mail till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. så lottar vi ut den! 

Tysta viktiga rop

Appropå viktiga böcker. För en tid sedan skrev vi om fd GU-studenten Natalie Gerami, kommunikatören som blev researrangör och jobbade under en period för barnrättsorganisationen ECPAT. Hon är nu aktuell med en ny bok: Tysta rop. Kan vara en av årets jobbigaste böcker att läsa - hon har ingående intervjuat barn som varit utsatta för barnsexhandel. Tungt men välskrivet. Och viktig. När jag träffar henne är hon i full färd med att marknadsföra boken, som hes ut av Ordfront.

- Det är ju inte det mest uppmuntrande budskapet jag kommer med. Men om jag kan sprida de här barnens berättelser så är det i alla fall ett steg för att få till stånd en förändring, säger hon när vi träffas i en paus mellan föredragen och de inbokade intervjuerna på bokmässan.

Spionen håller med. Vi har några ex av Tysta rop på redaktionen. Skriv till oss på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. så lottar vi ut den!

 Om inte annat, passa på att besöka bokmässan så här på söndagen. Strosa runt och njut av jippot! Du kanske lär dig något.

STEFAN MATHISSON, REDAKTÖR

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.