Performanceartisten Benedikte Esperi, student vid Högskolan för scen och musik, genomförde sitt verk Out of sight under invigningen av A-venue, ett nytt galleri för konstnärsstudenter vid GU - mitt på Avenyn. Foto: Stefan Mathisson

Konststudenter glänser på avenyn

I veckan invigdes A-venue - ett galleri där studenter vid konstnärliga fakulteten får chansen att synas inför en bred publik - mitt på Avenyn.

Det var en efterlängtad invigning när konstnärliga fakulteten öppnade dörrarna till Kungsportavenyn 25. Lokalerna står till fakultetens förfogande till och med april 2016 och under 243 dagar ska a-venue vara en plattform för studenter som genom sin konst ska utmana Göteborgs kulturliv.
- Vi satsar på att skapa bra en mix av olika konstformer som samspelar med varandra under utställningarna, säger konstnären John Huntington, curator och anställd som samordnare av projektet för GU:s räkning.
Lokalerna kan även utnyttjas till debatter och seminarium med de aktuella utställningarna i bakgrunden.
– Det kommer att bli lite experimentellt, säger John Huntington. Tanken är att utställningarna ska vara ganska korta mellan en och tre veckor, så att det rullar på med många olika uttryck under året.
En av utställarna under invigningsveckorna är Åsa Lind, nyligen utexaminerad från HDK.
- Det här är ett väldigt roligt sätt att möta konstnärer från andra delar av universitetet. Det händer tyvärr inte så ofta under utbildningen, säger hon.
Hennes keramik- och tegelbyggda figurer täcker golvet i ett av de tre rummen.
- Det är häftigt att få chansen att synas på det här viset, säger hon.

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.