Foto: Violetta Kovacka.

En vecka i det internationella utbytets tecken

Inför år 2021 och för perioden fram till 2030 formulerade Göteborgs universitet ett visionsdokument. Visionen fick namnet Ett universitet för världen och uttrycker, enligt universitetet självt, dess ”strävan att vara ett internationellt lärosäte som tar ansvar för samhällsutvecklingen och bidrar till en hållbar värld”. 

Foto: Violetta Kovacka.

Slocknad kärlek

Ett nytt läsår är i full gång. För vissa kanske ett allra sista och för andra det allra första. Några har precis kuggat sin första tenta och andra har gått segrande ur drabbningen. Efter att nu ha jobbat med några nummer av Spionen inser jag hur lätt det var att vara den där lyckligt ovetande studenten. 

Ångest i fokus

De som känner mig väl, men även de som känner mig mindre väl, skulle nog beskriva mig vara en person som gärna vill stå i centrum. En som tar för sig och inte kan annat än att ha en ledande roll, oavsett sammanhang. De har dock fel. Ett vanligt antagande är att bara för att man är bekväm och inte har några problem med att ställa sig och tala inför en klass, hålla föredrag eller vara ordförande – så beror det på att man vill bli sedd och väljer därför den rollen självmant. Men min upplevelse är en helt annan. 

Foto: Violetta Kovacka.

Ett val att välja

Först handlade 2018 om den eviga vintern. Den utan sol, den som vi fick redan i oktober året innan och ärvde långt in i april i detta år. Men så i början av maj övergick livet till att handla om den tidiga och så småningom eviga sommaren. Den som var så evig att vi började längta efter den där vintern vi tydligen glömt att vi kämpat oss igenom. Väder, ett samtalsämne, en status, något som – när det väl når oss – vi inte kan påverka, men för vilket vi på sikt kan agera. Vi kan göra vår val. Inte bara de där som slutar med kläder efter väder.

Gemensamma nämnare

Med största sannolikhet blir det här första gången jag citerar Håkan Hellström: "Det kommer aldrig vara över för mig". Men så är det också första gången som vi i tidningen möter personer som inte verkar vilja sluta plugga. Just ordet "plugga" kanske inte bäst beskriver deras insats, utan studera – studera är bättre. För det är inte över för dem, livet som student.

Foto: Violetta Kovacka.

Väggar som bär och brister

Myndigheter och deras ofta byråkratiska system förväntar vi oss ska skapa så pass tjocka och höga väggar att ingen och inget obehörigt ska kunna ta sig förbi. Inte i någon riktning, inte från något håll. Väggarna utgörs av till exempel nämnder, styrelser, likabehandlingsdokument, riktlinjer, handläggningsordningar, minnesanteckningar, ansvariga och ytterst ansvariga.

Oxford bäst men GU på väg

Likt en löpeld spreds metoo-kampanjen över världen och så blev en tweet och dess hashtag till ett globalt vittnesmål. Ännu en gång fick vi ett bevis på sociala mediers enorma kraft. På hur USAs sak på 140 tecken blev vår och hela världens – för en mer än god saks skull. Där vi står och betraktar effekterna, står vi närmare varandra än kanske någonsin förr och historierna vittnar om att vi har mer gemensamt än vi hittills vetat om. 

Konstig katt kostar

Det hela började med en tavla på vad som såg ut att föreställa en röntgenbild på en katt. Kanske en halvmeter bred. Våra korridorsvänner rensade sina rum, tavlans glas var tydligen krossat och där stod den – bortsorterad, lutad mot hissdörren, omgiven av livsfarligt vassa glasskivor. Och eftersom jag inte är den som är den så såg jag till att tavlan skänktes till vår redaktion. 

Ta inget för givet

Framtiden. Det är väl vad du som blivande student funderar över innan du börjar studera. Vad brinner jag för, var vill jag göra skillnad, hur ska mina nio-till-fem dagar tillbringas, vilka yrken ger mig jobb, hur mycket kommer jag att tjäna, ska jag ut i världen och komplettera mina kunskaper? 

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.