Inte vänster att bevaka problemen

Det senaste numret av Spionen orsakade en hel del rabalder bland er läsare. Många upprördes av den artikel som vi hade på debattsidan, där Spionen anklagades för att vara vänstervriden. Andra höll helhjärtat med. Det var också många läsare som hörde av sig med kritik mot sex-temat, och då alldeles särskilt den illustration som vi hade valt att lägga på förstasidan.

Först och främst:

Nej, Ung Vänster sitter inte i Spionens redaktion.

Nej, jag anser inte att det är vänstervridet att skriva om att könsfördelningen i bolagsstyrelser är skev. Det är ett verkligt jämställdhetsproblem som berör oss alla, kanske framför allt studenterna på Handelshögskolan som ofta hamnar i sagda styrelser.

Nej, jag anser heller inte att det är vänstervridet att nämna ordet genus, använda pronomenet hen, eller skriva om språk-döden på Humanisten.

Och att tipsa om icke-mainstreamnöjen som alternativa teatrar och biografer, dim-sum, surdegsbröd, vegetariska rätter och picknick-konserter skulle jag snarare kalla hipster än vänster.

Välkommnar debatten

Vi har också fått kritik för att vi på Spionen.se valt att bevaka Social-demokraternas kongress i Göteborg. Anledningen till att vi gjorde det var just för att den befann sig i Göteborg, och att den tog upp en viktig fråga som Spionen följt under många år, nämligen studie-avgifter för utländska studenter.

Med det sagt vill jag säga att jag välkomnar den debatt som har uppstått om innehållet i Spionen, och vår eventuella politiska vinkling. En tidning mår bra av att innehållet dryftas.
Jag är däremot bekymrad över den ton som ibland har använts i kommentarerna på Spionen.se. Inte mot oss, vi kan ta det mesta, men mot vår debattör. Det har förekommit personangrepp, förminskanden och aggressivitet. Det är aldrig okej, oavsett hur upprörd man blir över en debattörs åsikter.

Grovt och opolerat - som i verkligheten

När det gäller kritiken mot förstasidan beklagar jag givetvis om några av er läsare har upplevt den som stötande. Men jag beklagar inte att vi valde att använda just den bilden.
Syftet med förra numret var att inspirera till samtal och att problematisera bilden av sexualitet. Illustrationen fångade oerhört väl kärnan i just detta. Det är ett konstnärligt verk gjort av en av våra duktiga illustratörer. Det är dessutom en bild som på ett befriande sätt framställer sex som det faktiskt ofta är, lite grovt och opolerat.

Stereotypa bilder

Om jag skulle plocka ut någon bild ur det senaste numret av Spionen som jag tycker är problematisk är det snarare den milt softade bilden av en man och en kvinna som har sex i missionärsställning. Eller bilderna på kvinnor som suger av en jordgubbe/en banan/en flaska vatten. Det är sådana bilder som ständigt påverkar oss och förvrider vår idé om vad sex och sexualitet är och bör vara.

Jag har fått frågan om vi på redaktionen har barn. Det har vi, två av tre av oss. Och vi ser bilden på Spionens förstasida som ett komplement till alla de stereotypa bilder av sex och nakenhet som vi och våra barn ständigt möter och kommer att möta i vårt samhälle. Det kan behövas.

LINA SÖDERSTRÖM, CHEFREDAKTÖR

 

Läs fler artiklar här:


Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.