Spackel och färg för att dölja fuskbygget

”Vi väntar på den parlamentariska socialförsäkringsutredningen”.
I fem års tid har de orden varit ett mantra varenda gång frågan om sjukskrivna studenter har kommit upp. Väntan på utredningens förslag har varit lite som väntan på frälsaren, dagen då den gordiska knuten av krångliga regler, lappverk, falluckor och tillfälliga lösningar som utgör sjukförsäkringssystemet för studenter i ett slag skulle lösas.

Men dagen för utredningen kom, och resultatet blev… minst sagt en besvikelse.

Visst är det bra att studenter ska kunna bli deltidssjukskrivna (fast bara om de har särskilda skäl, typ kronisk sjukdom). Och visst är det bra om lärosätenas ansvar för rehabilitering blir tydligare och karens­tiden på 30 dagar blir kortare.
Men det löser inte grundproblemet – att vi har ett system som är så krångligt och inflexibelt att det är omöjligt att vara sjuk som student ifall du inte tar studiemedel. Ett system där studier varken räknas som grund för sjukpenning eller arbetslöshetsersättning.
Det system vi har idag är så komplicerat att inte ens de som jobbar på CSN och försäkringskassan alltid vet vad som gäller. Och reglerna måste utgöra en ogenomtränglig snårskog för den stackars sjuka student som tvingas sätta sig in i dem.

Förhoppningen var därför att den parlamentariska socialförsäkringsutredningen skulle våga ta frågan på allvar och ge ett förslag som reformerade systemet från grunden. Ett förslag som en gång för alla slog fast att studier bör likställas med arbete. Men så blev det alltså inte. Istället nöjer sig utredarna med att rekommendera lite spackel och målarfärg för att dölja de värsta sprickorna i fuskbygget.

Sveriges studenter borde verkligen inte vara nöjda med det här förslaget. Inför utredningen hade Sveriges förenade studentkårer, SFS, ställt fyra krav. Ett av de viktigaste var att studenternas sjukförsäkringar ska kopplas loss från studiemedelssystemet, så att även den som studerar utan studiemedel ska kunna bli sjuk utan att själv behöva betala. Detta krav verkar utredarna inte ha lyssnat på alls.

De övriga tre kraven nämns, men knappast på ett tillfredsställande sätt. Förslaget att lärosätenas ansvar för rehabilitering av sjuka studenter ska bli tydligare är jättebra. Men hur lätt är det att rehabilitera exempelvis en utbränd student om möjligheten att vara deltidssjukskriven är förbehållen kroniskt sjuka? Och hur tungt väger egentligen en formulering som ”färre karensdagar kan övervägas” när frågan hamnar på regeringens bord? Nej, det är verkligen inte ett förslag som SFS, som drivit kampanjen #heltsjukt, borde vara nöjda med.

Så här i efterhand kan man konstatera att det enda den parlamentariska socialförsäkringsutredningen lett till för Sveriges studenter är att den under fem år effektivt har täppt till munnen på alla som protesterat mot att det är så svårt att vara sjuk som student. Jag hoppas innerligt att det blir ändring på det nu.

 

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.