Lina söderström, chefredaktör

Spionen finns kvar, och satsar på nätet

För er som studerade i våras är Spionen förhoppningsvis ingen nyhet. Men i vårens sista nummer lämnade vi er med en riktig cliffhanger. Hur skulle rektor besluta angående stödet till tidningen? Ska det dras in eller inte? Kommer Spionen att kunna leva kvar i framtiden?

Ni som är nya studenter vid Göteborgs universitet undrar kanske varför den här tidningen har trillat ner på er hallmatta. Svaret är enkelt, det här är Spionen – nyhetstidningen för dig som är student vid Göteborgs universitet. Anledningen till att du får den är att universitetet har valt att prenumerera på den för alla sina studenters och anställdas räkning.
I Spionen hittar du nyheter om universitetet och högre utbildning, reportage om studenters liv, kalendarium, tips och information som förhoppningsvis gör ditt liv som student både enklare och roligare.

För er som studerade i våras är Spionen förhoppningsvis ingen nyhet. Men i vårens sista nummer lämnade vi er med en riktig cliffhanger. Hur skulle rektor besluta angående stödet till tidningen? Ska det dras in eller inte? Kommer Spionen att kunna leva kvar i framtiden?
Strax efter det att tidningen gick till tryck presenterade rektor sitt beslut, som innebär att de medel som idag går till Spionen kommer att göras om till ett samlat anslag till studentmedier. Det innebär att alla universitetsövergripande medier som går ut till samtliga studenter, till exempel Spionen och studentradion K103, i framtiden ska kunna söka medel ur en särskild pott. Formerna för hur pengarna ska fördelas är upp till studentkårerna, och den nya ordningen kommer att träda i kraft vid årsskiftet 2016/2017.

För Spionen är detta givetvis ett positivt besked. Dels innebär det att vi inte behöver hamna i en situation där journalistik ställs mot kårernas verksamhet, som det föreslogs i den ursprungliga utredningen. Dels visar det på att universitetets ledning värdesätter granskande medier. Visserligen innebär förändringen en framtida konkurrenssituation med andra medier om de pengar som idag går direkt till Spionen. Men på Spionens redaktion är vi glada över att exempelvis studentradion K103 i framtiden kommer att kunna få stöd för sin verksamhet.

Hur jobbig vårens diskussion än var förde den en hel del positivt med sig. Bland annat öppnade det upp för ett samtal om tidningen med er läsare och med era studentkårer. Ett samtal om vad ni vill ha tidningen till och hur ni vill att den ska förändras. För oss var det oerhört roligt att se så många sluta upp bakom granskande journalistik. Men vi fick även in många andra värdefulla synpunkter. Vi har tagit till oss av det, och prövar nu att rikta om en del av våra resurser från papperstidning till nättidning. Det innebär att det under hösten endast kommer att komma ut två nummer av Spionen, varav du håller ett i din hand. I stället kommer vi att publicera nyheter och reportage mer löpande på webben. Bland annat har vi satsat på en porträttserie med några av era mest populära föreläsare, som kommer att publiceras exklusivt på webben. Missa inte den!

För Spionens redaktion innebär hösten fler förändringar eftersom jag kommer att vara tjänstledig. Stefan Mathisson kommer under tiden att gå in som chefredaktör och ansvarig utgivare. Hur mycket jag än ser fram emot att prova på ett nytt jobb kommer jag att sakna Spionen, er läsare och uppgiften att granska Göteborgs universitet och skildra studentlivet. Men mina kollegor Stefan Mathisson och Marie Hedman, och alla våra frilansande studenter, kommer att fortsätta detta viktiga arbete. Och så länge får jag önska er alla en riktigt bra hösttermin!

LINA SÖDERSTRÖM
CHEFREDAKTÖR

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.