Kan kosta liv

Världens äldsta tryckfrihetsförordning föddes den andra december 1766. Tryckfrihetsförordningen, en av våra grundlagar, fyller i år alltså 250 år. Offentlighetsprincipen, som är en del av nämnd grundlag, är även den en jubilar. 250 år gammal, samma datum.

Tryckfrihet, offentlighet, förordningar – komplexa ord med ännu mer komplex innebörd. Vad ryms egentligen där bakom? Jo, ännu en samling av komplexa ord, som transparens, yttrandefrihet, inkludering, insyn, meddelarskydd, mångfald, granskning, reform, lag och rätt. 

I offentlighetsprincipen ryms även ordet censur. Ett ord, som sett ur bara ett perspektiv, inte alls är svårt att förhålla sig till. Samtidigt är det ett ord som ständigt sätts på prov. Nu kanske mer än då, för 250 år sedan. Tänk så mycket som fått bli av på grund av att förhandscensuren avskaffades? Spionen, till exempel.

Alla dessa ord som förmedlar en svindlande känsla av ansvar, rättigheter och/även skyldigheter. 

För vad vore dessa ord utan de människor som, 250 år senare fortfarande kämpar för att vi ska få säga det vi tycker, kämpa för ett – ur flera perspektiv – jämställt samhälle? Utan dem som kämpar för att få berätta sin och andras berättelse? En berättelse som ibland kan kosta dem det enda liv de känner till och i alldeles för många fall - kanske till och med livet självt? 

I nummer tre av Spionen får vi följa med på flera resor som kantats av prövningar som finns bakom de ord jag staplat upp här. Vi får möta Joakim Medin, som äventyrat sin frihet för att, vad han själv kallar för – folkbilda. Vi får veta hur det gick till när en av Frankrikes största fotbollsstjärnor, Lilian Thuram, bara nio år gammal av barnen i sin klass fick reda på att han var svart och inte vit. 

Men vi får också reda på att det av containrar byggs, vad som kan bli, flytande studentbostäder, att nudlar nått en gourmet-status, att Göteborgs universitets äldsta student är 89 år gammal och att … ja, vad mer?  Vi på Spionen får in en massa tips från studenter om deras situation. Vi läser diarier, granskar dokument, men det finns fortfarande så mycket som vi inte får reda på. Därför vill jag ta tillfället i akt och uppmana dig, att höra av dig till oss, att berätta. 

Så höll jag på att glömma ett ord, som är så oerhört viktigt när jag nu delar med mig av en uppmaning – källskydd. Googla det om du tvekar på att höra av dig. 

Och glöm inte: kampen för obegränsad yttrandefrihet går inte att mäta i antal år. Men den går, än så länge, att beskriva i ord.

Text: Aldijana Talic
Foto: Violetta Kovacka

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.