Du är inte ensam

Ett studentengagemang vilar och bygger på gamla anor och förebilder. Ett oftast ideellt engagemang med sena nätter, höga röster och emellanåt kanske även några gratisöl. Allt det för att luften i grupprummet på plan 3 ska bli bättre, för att kurslitteraturen ska vara tillgänglig i god tid till kursstarten eller för att du som är nötallergiker ska kunna fortsätta vara med på föreläsningarna i Stora hörsalen. Höjda, morgontrötta, övertygade röster. För din skull.

Fram till 2010 betalde vi som var studenter en slant för att få ta del av förändringarna, för att få vara en del av initiativen. Inte bara för att ta del av rabatterna på Sj, Fysiken eller det billigare kaffet på en välbesökt kaffekedja. Vi betalade den där fakturan, med den där loggan – et voilá – kortet kom och vi var med i kåren. Svårare än så var det inte.

Frågan är om det är svårare idag? Är studenterna mindre intresserade av att ha inflytande över sin studiesituation? Är studenterna mindre engagerade bara för att de inte längre är medlemmar? Det borde inte vara och är med största sannolikhet inte heller så. 

Många studenter har utförliga och välmotiverade åsikter om sina studier. Om vad som funkar och inte funkar. De har allt från diffusa önskemål till konkreta krav. Men hur blir det sen, numer? Hur förvaltas all den där välviljan, utan ett obligatorium? Ljuder de höga rösterna inte längre lika högt? Och hur lyhört är Göteborgs universitet inför kårernas och studenternas önskemål?

I det här numret av Spionen börjar vi med att titta på Göteborgs universitets största studentkår – Göta. Innan året är slut, ska de som läser Spionen ha fått en klarare bild av kårstrukturen vid Göteborgs universitet, om kårernas uppgift och engagemang. Studenter och doktorander ska få säga sitt om varför de väljer att vara eller inte vara medlemmar. Vi ska, som alltid, uppmuntra dig som läsare att höra av dig och tycka till om, i det här fallet, just det – kårerna. 

Vi ska också titta in i rum som blivit till på grund av studenterna, nämligen de många och ibland väl dolda vilo- och bönerummen runtom på fakulteten. 
Men vi ska också se till att berätta för dig att du, om du någon gång ledsnar på allt, eller bara inte orkar med dina studier längre och är rädd för att kugga ännu en tenta och bli av med ditt Csn – utan att vara medlem i kåren kan få hjälp på Akademihälsan. 

Framförallt vill jag påminna om att du inte är ensam och att de som där söker hjälp, på gott och ont, blir allt fler.

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.