Ta inget för givet

Framtiden. Det är väl vad du som blivande student funderar över innan du börjar studera. Vad brinner jag för, var vill jag göra skillnad, hur ska mina nio-till-fem dagar tillbringas, vilka yrken ger mig jobb, hur mycket kommer jag att tjäna, ska jag ut i världen och komplettera mina kunskaper? 

När man sen börjar studera väcks nya frågor till liv. Vad är det jag läser här egentligen, var det här verkligen rätt för mig, vad händer om jag inte klarar just den här tentan, hur många omtentor har jag på mig, måste vi alla söka om den här kursen, vad händer med mitt CSN?

Men de flesta av oss som studerat och som studerar har kanske inte funderat över hur vi skulle hantera en situation där våra kursansvariga plötsligt kom med beskedet: det här är inte ett yrke för dig, du kan inte fortsätta. 

Vi kanske inte heller funderat över hur priviligierade vi är som så länge haft och än så länge har ett utbytesprogram som tar oss till framförallt resten Europa men genom olika samarbeten även ut i andra delar av världen. Till andra universitet, för möte med andra kulturer, mot annan kunskap, i andra sammanhang. 

Vi har möjligheterna. Men när begränsningarna börjar visa sig – det är först då vi slutar ta alla dessa möjligheter för givna. 

Det franska presidentvalet kan komma att avgöra, det i år jubilerande, Erasmusprogrammets fortsatta framtid. Vad händer om Frankrike lämnar EU? För tidigt att spekulera i det, men det är inte därför vi skriver om det i det här numret – det är för att påminna om möjligheten som vi inte ska ta för given. 

Och det här med att någon av våra professorer och kursansvariga skulle avgöra vår framtid, det går väl inte. Nja, inte riktigt. Vi har dock träffat en student som efter sju terminer på utbildningen nu är utspärrad med beskedet att hon inte har rätt handlag för att bli det hon vill bli – nämligen tandläkare. 

Hur många av er studenter funderar egentligen över den risken när ni tar er an en utbildning där patientkontakten är det som avgör, det ni bestämde er för skulle bli er framtid? Och det först när ni befinner er under utbildningens slutspurt. 

Att få vara student – det är inte alltid något vi bara kan få lov att välja att vara. Inte heller alltid något vi får fortsätta vara, ens med bidragsdagar kvar att nyttja eller ett G att visa upp. Det är ibland ett skört system som någon annan jobbat hårt för att möjliggöra och säkerställa.

I det här numret tar vi oss friheten att påminna er om det. 

Aldijana Talic, 
Chefredaktör

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.