Konstig katt kostar

Skräckblandad förtjusning, så kan man förklara upplevelsen av varje första möte med tavlan. Ovetandes om tavlans öronmärkning eller värde gjorde jag ett skämtsamt försök att via sociala medier auktionera ut den till högstbjudande. Det, efter en lång kväll, ensam på redaktionen och med röntgenögon i nacken. Så kom det ett bud! 300 spänn. Men den potentiella köparen ville veta mer om konstverket. Så jag hittade ”Jörgen Zetterquist -53” och ”litografi 16/150” skrivet längst ner på tavlan.

Herr Zetterquists litografier visade sig vara värda många hundralappar vilket jag påtalade för spekulanten. Sen förklarade jag att det hela var ett skämt, något av ett konstprojekt på detta bildforum. Och tur var väl det. För det visade sig att tavlan är en del av konsten som ägs eller förvaltas av Göteborgs universitet. Den kan inte slängas och inte heller ges bort till random chefredaktörer sådär hur som helst. Så väcktes idén om att just titta närmare på konsten på Göteborgs universitet, vilket vi också gör i detta nummer.

Ett campus, eller nej, instituti…, nej – fakultet, som sägs gilla konst särskilt är Handelshögskolan. Vi har självklart varit där och tittat på deras konst men också passat på att prata närmare med den studentkår som går sin egen väg, nämligen HHGS. Då inte bara när det kommer till konst, utan också kårstruktur och sätt att arbeta för och med sina studenter. Och rätt ska vara rätt. Handelshögskolan är en av GU:s åtta fakultet, den har fyra institutioner och klassas inte som ett campus.

I detta nummer ser vi till att berätta lite mer om hur universitetet är uppbyggt och hur det fungerar. För alla oss som är nya. Vi möter också vår lika nya rektor – Eva Wiberg. Vi får se om hon lyckas ”förnya det överlämnade och lämna det förnyade vidare” …

Läs och lär!

 

2017 10 09 12.55.13 1

 

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.