Oxford bäst men GU på väg

Likt en löpeld spreds metoo-kampanjen över världen och så blev en tweet och dess hashtag till ett globalt vittnesmål. Ännu en gång fick vi ett bevis på sociala mediers enorma kraft. På hur USAs sak på 140 tecken blev vår och hela världens – för en mer än god saks skull. Där vi står och betraktar effekterna, står vi närmare varandra än kanske någonsin förr och historierna vittnar om att vi har mer gemensamt än vi hittills vetat om. 

Den internationella närheten – en intensifierad eftersträvan som genomsyrar vår samtid på många plan. Inte minst det akademiska. Samverkan, utbyte, globalisering, internationalisering och visioner. Göteborgs universitet har dem alla. Begreppen alltså. De är samlade i ett dokument som ska ta oss in i den – värt att poängtera – närmaste framtiden. Tillsammans och mot världens många lärosäten. Och GU är med där, av Times Higher Education placerat på plats 198, av nästan tusen universitet. Med fina lovord om miljöcertifiering, hållbar utveckling omnämns vårt universitet som det som ”contributes to a better future”.

Bra så. Men Göteborgs universitet har en lång väg kvar att vandra. Inte minst i jämförelse med nummer ett på listan: Oxford universitetet.

Jag fick möjligheten att åka dit och känna på det där internationella. Att kliva av bussen, ut på Oxfords gator och in på de många campus innergårdar var som att vara mitt i ett flöde av flaggor. Inspirerande, samverkande, internationellt, vittnar om utbyte och det där med visioner – ja, det kommer på något sätt av sig självt. Som en projektion av allt det andra. Och som en projektion av inte minst enorma summor pengar. I sammanhanget ganska ocharmigt att lyfta fram, men så är det: att de donationer som bygger upp Oxford universitetets 38 fakulteter är enorma.

Och inte kan vi jämföra oss med Oxford i vår internationaliseringssträvan. Inte alls. Oxford universitetet är ett gammalt universitet, som alltid haft språket till sin fördel och därmed alltid varit internationellt. Det är redan där. Men vi här, i lilla London, ska låta oss inspireras och fortsätta jobba framåt.

I detta nummer möter du en som tagit klivet in – men nu även klivet ur – det där Oxford-internationella. Närheten till USA:s president Donald Trump blev för påtaglig, något han inte kunde stå för. Så just nu packar Bo Rothstein sina böcker, sin ”gown” och tar sig tillbaka till Göteborg och GU. 

Det där med närhet och avstånd alltså, ibland är de lika nära. 

 

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.