Foto: Violetta Kovacka.

Väggar som bär och brister

Myndigheter och deras ofta byråkratiska system förväntar vi oss ska skapa så pass tjocka och höga väggar att ingen och inget obehörigt ska kunna ta sig förbi. Inte i någon riktning, inte från något håll. Väggarna utgörs av till exempel nämnder, styrelser, likabehandlingsdokument, riktlinjer, handläggningsordningar, minnesanteckningar, ansvariga och ytterst ansvariga.

De skyddar dem som av någon anledning befinner sig innanför: en student, en lärare, en universitetsjurist eller en vaktmästare. 

Men ibland faller väggen bit för bit och blottar sin strukturella svaghet. Om inte fundamentet på nivån under bär, har vi plötsligt byggt ett luftslott. Och alla vet hur snabbt ett sådant går upp i rök. 

Till det här numret av Spionen har vi sedan en tid tillbaka jobbat med att granska Göteborgs universitets sätt att hantera ärenden som rör sexuella trakasserier och övergrepp. Ett arbete som gett oss en inblick i just det där med nivåer utan stöd och luftslott. Det, trots givna riktlinjer, trots mödosamt utarbetade handlingsordningar – trots ytterst ansvariga. 

Och visst kan sprickor uppstå och renoveringar behövas? Visst kan en struktur falla?  Men det som inte förefaller gå att systematisera och sortera är människors sätt att behandla och respektera andra. Det beteendet ska studsa mot de där väggarna och sortera sig själv på nivån för rimlig påföljd, landa i en anmälan eller kanske till och med i ett avsked. Bara så, utan vidare tveksamheter, helt självklart. 

Men är det så att väggen är lika tjock, hög och vattentät för en student som för en lärare? Är det slumpen som avgör om ekot av röster studsar lika högt och landar lika rätt oavsett vem du är där innanför? Så borde det vara och jag är helt övertygad om att det är med den avsikten som väggen upprättas. På sidan 14 kan du läsa om några som sett den falla.

Och utan att förminska allvaret i det som precis tagits upp: på sidan 8 möter ni en person som kan konsten att inte gå in i väggen, trots att hans liv går i det mest rasande av fart. William Hellström klarade av att bolla läkarstudier och forskningsansökan från en turnébuss någonstans i världen. Att gå vid hans sida är verkligen en resa i sig. 

När vi ändå är inne på resor, missa inte GU-studenternas väskor på sidan 19, de har varit på en och en annan resa! Och missa inte heller vår nya doldisserie – där vi den här gången träffar Sunny, vars resa började i hemlandet Filippinerna och via Hongkong och Lindholmen kanske slutar i en teveruta nära dig?

 

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.